2012. április 26., csütörtök

A halhatatlanság magja


A szezámmagot egyesek a Szunda-szigetekről, míg mások Indiából
származtatják, s a hindu mitológia szerint a Yama istenség által
megáldott mag Keleten a halhatatlanság szimbólumává vált.

Nem véletlenül: a szezámmagot a magok királyának is szokták nevezni,
hiszen a legtöbbet tartalmazza bizonyos ásványi anyagok közül.

Súlyarányosan hétszer több kálcium található benne, mint a tehéntejben,
E-, B1-, B2-, D-vitamin-, foszforsav-, lecitin-, szezamin- és
telítetlen zsírsav-tartalma pedig igazi jótéteményt jelent
szervezetünk számára.

A Tajvani Egyetem kutatói egy kísérlet során be is bizonyították
jótékony és hamar jelentkező hatásait:
5 héten át 24 egészséges személy 50 gramm szezámmag port fogyasztott, amelynek
eredménye egyértelmű és jelentős volt: 
megnőtt a vérben az antioxidánsok szintje,;valamint az emésztőrendszerben ösztrogénszerű anyagok keletkeztek.

Pozitív élettani hatásai:
. erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
. fáradtság, álmatlanság ellen kiváló
. gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja
. a melanoma növekedését a szezámolaj gátolja leghatásosabban
. segíti az emésztést
. megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól
. csökkenti a koleszterinszintet
. fiatalító, sejtmegújító hatású
. béltakarító, salaktalanító
. emésztésserkentő, anyagcsere-javító
. erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra

Hogyan fogyasszuk?
A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi,
melyet fogyaszthatsz reggelire gabonapelyhekkel, salátákkal,
joghurtokkal, panírba keverheted, megszórhatod vele a kész főtt
ételeket.

A dióra allergiásak csak csínján fogyasszák!

Az egészség krémje.
Keleten a szezámmag az egyik legfontosabb energiaforrásnak számít, s
önmagában is teljes érték, napi eledelként fogyasztják.
Íme néhány rendkívül egészséges és ízletes recept!

Natúr szezámkrém:
Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.
Elkészítés: A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk (ügyeljünk arra,
nehogy megégjen, mert keserű lesz!).
Kávédarálón megőröljük.
Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető
sűrűségűre kikavarjuk.
Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.

Szezámkrém édesen (Halvakrém):
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint
Elkészítés: Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel
keverjük össze.

Pikáns szezámkrém (Tahini, arab étel ):
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2
evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve
Elkészítés: A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a
vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze.
Majd adjuk hozzá a sót és az olajt.
A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.


A szezám-mag

A kb. 2mm-es mag értékes anyagokat tartalmaz, 50-60% olajat, 30%
fehérjét, 16% szénhidrátot, E vitamint, B vitaminokat, s mindenek
előtt a niacint, ami segít a bőr és
 emésztési gyulladások gyógyulásában, amit táplálkozási hiány, illetve
orvosságok, mérgezések következményei okozhatnak.
Megemlítésre méltók még az +ásványi anyagok és nyomelemek mint,
kálium, kálcium mágnézium, foszfor, vas és cink.
A kálcium tartalma a teljes tej 100ml-ben számolva a hatszorosa fölötti.
A kálcium fontos szerepet tölt be a véralvadás, szívműködés, az
izomzat, a csontok, a fogak felépítése és az idegrendszer működésében.
Megakadályozza a csontritkulást segíti a fogak zománc képződését és
szabályozza a kálium és magnézium esetleges hibás működését ami
szívritmus zavarhoz vezetne.


A szezám olaj

A Chidabarami Annamalai egyetem indiai tudósa Tamil Nadu a szezám olaj
hatását vizsgálta, magas vérnyomású betegeknél 195 férfi, s133 nő
esetében akik naponta 35g szezám olajat fogyasztottak étkezéskor 60
napon keresztül.
A betegek vérnyomása 166 Hgmm-ről 135 Hgmm-re (szisztolikus) és
101Hgmm-ről 84,6Hgmm-re (diasztólés) csökkent
A hidegen sajtolt olajban jelentős mértékű lecitin található.
lecitin igen fontos az idegrendszernek, az agynak,a májnak, epének a
nyálkahártyának és a magas vérzsír és koleszterin értékek
csökkentésében.
A szezám olaj zsírsavai és zsírkísérő anyagainak megvan a képességük a
nehézfém ionokat és más mérgező anyagok lekötésére, biztosítván ezek
távozását a szervezetből a kiválasztó szerveinken keresztül.
A szezám olaj szezámolint, szezamint és lignán-t tartalmaz.
Ezek 
másodlagos növényi anyagok a lignán csoportból.
Erős antioxidáns és baktérium ölő hatásuknál fogva a tumorok képződése
ellen is hatásosak.

Orr spray-nek használva száraz nyálkahártyánál vagy orrdugulásnál
80%-al könnyíti a panaszokat, ellentétben egy sóoldattal, mely a svéd
tudósok szerint csak 30%-ban volt hatásos (forrás: Medical Tribune
Online) Egy pár csepp szezám olajat téve egy quot;vatta-pálcikára"
(fültisztító) bekenvén az orrunk belsejét, ugyan ezt az eredményt
érhetjük el vele.

A szezám olaj intenzív hatású olaj a bőrszövetre, mivel pórusnyitó
tulajdonsággal bír, s így juttatja hatóanyagait mélyen a bőrbe.
Ezenkívül rendelkezik egy enyhe napsugár elleni védő faktorral nbsp;is,
amiért a napolajok részét is képezi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése