2017. január 4., szerda

Enigmák: Best of Enigmák - 2016.12.28.


Ősbuda nyomában - FILM


Szőke István Atilla: Időkortyolók



Kedves Barátaim, Levelezőtársaim!
Az óév utolsó napjaiban olvastam ki Szőke István Atilla Időkortyolók című könyvét, mely nagy élmény volt számomra. Szőke István Atilla gyönyörű verseit régóta élénk
érdeklődéssel követem, mert Ő a nemzet költője. Verses köteteinek ott a helye minden iskola könyvtárában és minden igaz magyar ember könyvespolcán. Bárcsak így lenne!
Szőke István Atilla minden verse a magyar múltat, jelent és jövőt énekli meg.
Nemcsak csodálatos költő, hanem tehetséges drámaíró is.
Az Újszínházban nagy sikerrel játsszák Országjáró Mátyás király históriás 
játékát és a komáromi Magyarock Dalszínház művészei előadták a Don Bosco élete nyomán írt Gyermekek fénye című rockoperát. A szöveget Szőke István Atilla írta, 
Szűts István zenésítette meg.
Tizenhét verseskönyve után 2016-ban megjelent egy regénye is.
Az Időkortyolókban a prózaíró Szőke István Atillát ismerhetjük meg. 
Lenyűgöző olvasmány kicsiknek, nagyoknak egyaránt.
Bemutatja a magyar múlt néhány helyszínét és szereplőit, megelevenedik Atilla, hun király, Árpád fejedelem, Napsugár, a szép, magyar tündérleány, Mátyás király, Dobó kapitány, Lúdas Matyi, Döbrögi, Kodály Zoltán, Kőrösi Csoma Sándor, Csontváry, Grosics Gyula, Puskás Öcsi, Buzánszky, Hun apó, a Pilis tudója, Vörösmarty Mihály, Jedlik Ányos, Czuczor Gergely, Botond, és még sokan mások....


Idézek a könyvből:
"...Ma már tudom, hogy az emberi igénytelenség, közömbösség, ostobaság és a világ változása tiltott, távolított el ezektől a szavaktól. Ezeknek a boldog békességű, megáldott, vén világot jelentő régies szavaknak még volt ízük, még volt illatuk, még volt lelkük.
 Több száz, több ezer ilyen szavunk van, melyek már kikoptak a köztudatból, a hétköznapokból, az életből. Pedig fontos üzeneteket hordoznak!
A múltat, a jelent és a jövőt kapcsolják egybe , mert ezek együvé tartoznak, egyik a másik kettő nélkül nem létezhet. Vajon látott-e már valaki olyan fát, melynek kivágták a gyökerét, s mégis üde szépségű lombot és gyümölcsöt ád?
A múlt a gyökér, a jelen a fatörzs, a jövő pedig a lomb s az érett gyümölcs. Aztán az ősi körforgás okán lehull a levél, s a fa körül új élet sarjad."
"... Még órákon át beszélgettek az utazásról, a tapasztalatokról, s arról, hogy mennyire másképpen tanítják a történelmet manapság. Mennyi mindent kihagynak belőle, s mennyi mindent megmásítanak kényükre-kedvükre.
Előre megfontoltan vagy hozzá nem értés miatt teszik?
 S vajon kik?
S miért, mi okból? Hiúságból? Tán gyűlöletből? Magyargyűlöletből? Talán irigységből? Ezt is fontos lenne minél hamarabb megtudni, kideríteni..."
"...Ismerték ők is a mondást: Vedd el egy népnek a múltját, s azt teszel vele, amit akarsz. Ezt pedig nem hagyhatják.
Főként egy ilyen utazás után. Ráadásul mindketten, Tudós Töhötöm, a feltaláló, és Kovács Gyuri, az iskolás fiú is érezték, tudták, hogy a világban harc folyik, harc a múltért.
Akié a múlt, azé a jövő. S a jövő szellemi építményének legfontosabb támasza, pillére a múlt.
Ha az nincs, vagy nem  olyan, amilyennek lennie kell, a jövő építménye összedőlhet, s maga alá temethet mindent és mindenkit. Értékek tömkelege tűnhet el a süllyesztőben.
Most már felelősségük van ebben a kérdésben, állapították meg..."

A könyv megvásárolható a Magyar Menedék Könyvesházban és a Püski Könyv Kiadóban is.

http://puskikiado.hu/szoke-istvan-atilla-idokortyolok.html

Január 21.-én lesz a könyvemutató az Atilla Nagykirály Hotelben, ahol személyesen
is megismerhetik az írót, és megvásárolhatják ezt a nagyszerű könyvet.


http://s9.images.www.tvn.hu/2017/01/01/18/40/www.tvn.hu_b7c26fe0e373dc4a009fcb85c7df8966.jpg

Kérem terjesszék széles körben ezt a hírt. Köszönöm!
Szeretettel,
              Ballán Mária