2017. január 4., szerda

Szőke István Atilla: IdőkortyolókKedves Barátaim, Levelezőtársaim!
Az óév utolsó napjaiban olvastam ki Szőke István Atilla Időkortyolók című könyvét, mely nagy élmény volt számomra. Szőke István Atilla gyönyörű verseit régóta élénk
érdeklődéssel követem, mert Ő a nemzet költője. Verses köteteinek ott a helye minden iskola könyvtárában és minden igaz magyar ember könyvespolcán. Bárcsak így lenne!
Szőke István Atilla minden verse a magyar múltat, jelent és jövőt énekli meg.
Nemcsak csodálatos költő, hanem tehetséges drámaíró is.
Az Újszínházban nagy sikerrel játsszák Országjáró Mátyás király históriás 
játékát és a komáromi Magyarock Dalszínház művészei előadták a Don Bosco élete nyomán írt Gyermekek fénye című rockoperát. A szöveget Szőke István Atilla írta, 
Szűts István zenésítette meg.
Tizenhét verseskönyve után 2016-ban megjelent egy regénye is.
Az Időkortyolókban a prózaíró Szőke István Atillát ismerhetjük meg. 
Lenyűgöző olvasmány kicsiknek, nagyoknak egyaránt.
Bemutatja a magyar múlt néhány helyszínét és szereplőit, megelevenedik Atilla, hun király, Árpád fejedelem, Napsugár, a szép, magyar tündérleány, Mátyás király, Dobó kapitány, Lúdas Matyi, Döbrögi, Kodály Zoltán, Kőrösi Csoma Sándor, Csontváry, Grosics Gyula, Puskás Öcsi, Buzánszky, Hun apó, a Pilis tudója, Vörösmarty Mihály, Jedlik Ányos, Czuczor Gergely, Botond, és még sokan mások....


Idézek a könyvből:
"...Ma már tudom, hogy az emberi igénytelenség, közömbösség, ostobaság és a világ változása tiltott, távolított el ezektől a szavaktól. Ezeknek a boldog békességű, megáldott, vén világot jelentő régies szavaknak még volt ízük, még volt illatuk, még volt lelkük.
 Több száz, több ezer ilyen szavunk van, melyek már kikoptak a köztudatból, a hétköznapokból, az életből. Pedig fontos üzeneteket hordoznak!
A múltat, a jelent és a jövőt kapcsolják egybe , mert ezek együvé tartoznak, egyik a másik kettő nélkül nem létezhet. Vajon látott-e már valaki olyan fát, melynek kivágták a gyökerét, s mégis üde szépségű lombot és gyümölcsöt ád?
A múlt a gyökér, a jelen a fatörzs, a jövő pedig a lomb s az érett gyümölcs. Aztán az ősi körforgás okán lehull a levél, s a fa körül új élet sarjad."
"... Még órákon át beszélgettek az utazásról, a tapasztalatokról, s arról, hogy mennyire másképpen tanítják a történelmet manapság. Mennyi mindent kihagynak belőle, s mennyi mindent megmásítanak kényükre-kedvükre.
Előre megfontoltan vagy hozzá nem értés miatt teszik?
 S vajon kik?
S miért, mi okból? Hiúságból? Tán gyűlöletből? Magyargyűlöletből? Talán irigységből? Ezt is fontos lenne minél hamarabb megtudni, kideríteni..."
"...Ismerték ők is a mondást: Vedd el egy népnek a múltját, s azt teszel vele, amit akarsz. Ezt pedig nem hagyhatják.
Főként egy ilyen utazás után. Ráadásul mindketten, Tudós Töhötöm, a feltaláló, és Kovács Gyuri, az iskolás fiú is érezték, tudták, hogy a világban harc folyik, harc a múltért.
Akié a múlt, azé a jövő. S a jövő szellemi építményének legfontosabb támasza, pillére a múlt.
Ha az nincs, vagy nem  olyan, amilyennek lennie kell, a jövő építménye összedőlhet, s maga alá temethet mindent és mindenkit. Értékek tömkelege tűnhet el a süllyesztőben.
Most már felelősségük van ebben a kérdésben, állapították meg..."

A könyv megvásárolható a Magyar Menedék Könyvesházban és a Püski Könyv Kiadóban is.

http://puskikiado.hu/szoke-istvan-atilla-idokortyolok.html

Január 21.-én lesz a könyvemutató az Atilla Nagykirály Hotelben, ahol személyesen
is megismerhetik az írót, és megvásárolhatják ezt a nagyszerű könyvet.


http://s9.images.www.tvn.hu/2017/01/01/18/40/www.tvn.hu_b7c26fe0e373dc4a009fcb85c7df8966.jpg

Kérem terjesszék széles körben ezt a hírt. Köszönöm!
Szeretettel,
              Ballán Mária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése