2016. március 31., csütörtök

EZ AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS EGYIK EGYSZERŰ TITKA!

Rendszeres, kiegyensúlyozott, mértékletes, vitamindús, zöldségek és gyümölcsök, ásványi anyagok és nyomelemek, többször kevesebb, stb, stb. Ezeket biztos mindenki kívülről fújja, de egy valamiről nem esik olyan gyakran említés: a helyes kombinációról! Hisz az is éppolyan fontos, hogy mit mivel eszünk, hogyan társítjuk a különböző összetételű élelmiszereket.
Mi történik tulajdonképpen a gyomorban?
Amikor a táplálék a gyomorba kerül, annak milyenségétől függően választódnak ki az emésztőenzimek és állítódik be ezek savassága – hogy a gyomortartalom teljesen meg tudjon emésztődni. Ha a gyomorba egyszerre két olyan tápanyag kerül, amelynek emésztéséhez más-más összetételű és kémhatású emésztőnedv szükséges, akkor egyik sem fog teljes mértékben megemésztődni.
A gyomortartalom félig emésztetlenül érkezik a vékonybélbe, ahol erjedésnek és rothadásnak indul. Az eredmény pedig az, hogy az ebből felszabaduló méreganyagok felhalmozódnak a bélrendszerben és jelentősen megterhelik a belső szerveket is (máj, hasnyálmirigy, vese, stb). Ennek következtében pedig idővel krónikus betegségek alakulnak majd ki.
Bármilyen bio- és egészséges élelmiszert használhatunk, ha nem tudjuk helyesen kombinálni őket. Az alábbi táblázat kis útmutatóként szolgál e téren:

Optimális társítás esetén az emésztés teljes lesz, így nem terhelődik meg az emésztőrendszer. Semleges társítással a gyomor megbirkózik, de tartós fogyasztásnál problémákat okozhat. A táblázatban NEM-mel jelölt kombinációk igen egészségtelenek, noha sokunk étrendjében szerepel a sült krumpli-rántott hús kombó illetve csirkepaprikás csigatészta házasítás. Ezeknél az eseteknél gyakran előfordulhat puffadás, hasmenés vagy székrekedés.

MI NEM AJÁNLOTT?

  • A gyomor nem tud két koncentrált ételféleséget megemészteni, egy időben (koncentráltnak számít minden, ami nem nyers zöldség vagy gyümölcs). Főleg a különböző fehérjeforrásokat, ezért egy étkezésen belül ne keverjük a húst, tojást, sajtféléket és hüvelyeseket.
  • Ne vegyítsük az állati fehérjéket a keményítőben gazdag élelmiszerekkel (tészta, péktermék, krumpli, rizs, kenyér, hüvelyesek). Az állati eredetű fehérjék bontásához másmilyen enzim szükséges, mint a keményítőhöz. Itt tehát elfelejtendő a krumpli sült hússal, tészta húsos mártással, a kolbászos kifli és társai.
  • Soha ne vegyítsük a gyümölcsöt és édességet az ételekkel. Gyümölcsöt csak éhgyomorra fogyasszunk, vagy fél órával evés előtt vagy 2 órával azután. A cukor, méz, fruktóz vagy dextróz gátolja a gyomornedv kiválasztását, így ha étkezés közben vagy közvetlenül utána fogyasztjuk, puffadást és teltségérzetet okoznak.
  • Ne vegyítsük a zsíros ételeket (vaj, zsír, tejföl, szalonna, olajok) a fehérjedús és keményítőbe gazdag ételekkel. A zsír és fehérje keveréke nagyon nehezen ürül a gyomorból a vékoybélbe, emellett pedig a zsír-keményítő keverék emésztetlen marad, mi több, tele van kalóriákkal.
  • Ne fogyasszunk vizet étkezések alatt és közvetlenül utána sem. Ugyanis ez lemossa, felhígítja a gyomornedvet és lassítja az emésztést. Vizet evés előtt 20-30 perccel igyunk.
  • A tej éhgyomorra a legjobb és ne keverjük semmilyen más élelmiszerrel (esetleg teljes kiőrlésű kenyérrel).
  • Ne társítsuk a savas gyümölcsöket(narancs, alma, erdei gyümölcs, stb.) az édesekkel (banán, körte).

MI AJÁNLOTT

  • Az állati fehérjéket keményítőben szegény zöldségekkel fogyasszuk (főleg a zöldeket, a magas víztartalmúakat: petrezselyem, spenót, paradicsom, uborka, paprika, brokkoli, káposzta).
  • A zsíros ételeket szintén ilyen zöldségekkel kombináljuk.
  • A keményítőben gazdag élelmiszerek kiválóan párosíthatók hüvelyesekkel.
  • Tejet és gyümölcsöket csak éhgyomorra fogyasszunk.
  • Miden, ami édes(ség), azt üres gyomorra fogyasszuk. Próbáljunk felhagyni az ebéd utáni desszerttel. Ha evés után mégis kívánjuk az édességet, akkor azt jelenti, nem az anyagcserénkhez szükséges tápanyagokat visszük be a szervezetünkbe.
  • filantropikum.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése