A mandulában sok a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a B6, az E-vitamin, a P-vitamin és a foszfor.Gazdag ásványi anyagokban: rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort (441 mg!) tartalmaz. Vasat, mangánt, cinket és rezet is tartalmaz.A barna héj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól.Értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is.Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást.A középkorban a liszt" gyakran jelentett mandulalisztet, böjt idején a mandulatejet fogyasztották tehéntej helyett.Élettani hatásaiA mandulát E-vitamin tartalma miatt fogyasszuk améregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.A magnézium tartalom miatt erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.Remek rézforrás, ami által elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagyvérképzési gondok esetén.A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.Kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.Magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi.Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében.Tudtad?(Ezt még nem próbáltam, csak olvastam:) A pirítás kiemeli az ízeit. 75 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul.
Tudtad, hogy Hippokratész orvosságnak ajánlja a mandulát?A mandula gyógyászati felhasználására elsőként Hippokratész utal, orvosságnak ajánlja a keserűmandulát.A népi orvoslás szerint a mandula azoknak a májbetegeknek előnyös, akik más zsírféleséget nem fogyaszthatnak, valamint azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk.Ekcémás csecsemőknek tehéntej helyett mandulatejet javasolnak.Az évszázadok során számos más betegségekre is ajánlották. Így az édesmandulát cukorbetegeknek és gyenge idegzetűeknek, míg a keserű "testvérét" vértisztítóként, légcsőhurut, asztma, láz, máj-és epebetegségek, vizenyő és golyva esetén.Külsőleg is használták. A keserűmandula zsíros olaját kipréselték, és az így maradt "mandulahúst" megőrölték. Ennek forrázatát adták mosdóvízhez, zsíros és pattanásos arcbőr kezelésére.Hatásai még: Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szívinfarktus kockázata.A polifenolok néhány tagja is megtalálható benne, melyekről szintén kimutatták, hogy igen erős antioxidáns és mutációellenes aktivitással rendelkeznek, így fontos szerepet játszhatnak a rákos burjánzás kialakulásának megakadályozásában.A mandula mértékletes fogyasztásával sokat tehetünk csontjaink és fogaink egészsége érdekében.Kálium és kalciumtartalma is kiemelkedő: általában elmondható a manduláról, hogy bár sok olyan ásvány megtalálható benne, melyekből viszonylag kis mennyiségre van szüksége szervezetünknek, mégis, ha ezeket nem kapjuk meg, az bizony komolyabb betegségekhez, hiánytünetekhez vezethet. Hatékony görcsoldó, a krónikus fájdalmak természetes ellenszere, ugyanakkor a téli depresszió, idegesség, feszültség okozta tünetek ellen is hatásos. A mandulában lévő fehérje összetétele szempontjából az anyatejéhez hasonló: tápláló, könnyen lebontható, így a bélműködésre is jótékony hatással bír.
Oldalak
- Főoldal
- Magamról
- Közvetítéseim,- Írásaim
- Magyar Leányok, Asszonyok!
- Mária Magdala üzenetei
- Az Isteni Önvaló megtalálása,- Energiarendszerünk megtisztításához egyszerű gyakorlatok
- Magyarok, táltosok, pálosok, magosok ébredjetek! I.-VI rész
- Metafizikai idézések negatív körülmények tisztítás...
- MAGOK VAGYUNK
- ÚJ IDŐK KEZDETE
2013. szeptember 11., szerda
Mi a mandula élettani szerepe?
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése