2013. szeptember 11., szerda

Mi a mandula élettani szerepe?


 
A mandulában sok a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a B6, az E-vitamin, a P-vitamin és a foszfor.
Gazdag ásványi anyagokban: rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort (441 mg!) tartalmaz. Vasat, mangánt, cinket és rezet is tartalmaz.
barna héj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól.
Értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is.
 Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást.
A középkorban a liszt" gyakran jelentett mandulalisztet, böjt idején a mandulatejet fogyasztották tehéntej helyett.
Élettani hatásai
A mandulát E-vitamin tartalma miatt fogyasszuk améregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.
A magnézium tartalom miatt erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.
Remek rézforrás, ami által elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.
Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagyvérképzési gondok esetén.
A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.
Kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.
Magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi.
Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.
Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében.
Tudtad?
(Ezt még nem próbáltam, csak olvastam:) A pirítás kiemeli az ízeit. 75 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul.
 
 
Tudtad, hogy Hippokratész orvosságnak ajánlja a mandulát?
A mandula gyógyászati felhasználására elsőként Hippokratész utal, orvosságnak ajánlja a keserűmandulát.
A népi orvoslás szerint a mandula azoknak a májbetegeknek előnyös, akik más zsírféleséget nem fogyaszthatnak, valamint azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk.
Ekcémás csecsemőknek tehéntej helyett mandulatejet javasolnak.
Az évszázadok során számos más betegségekre is ajánlották. Így az édesmandulát cukorbetegeknek és gyenge idegzetűeknek, míg a keserű "testvérét" vértisztítóként, légcsőhurut, asztma, láz, máj-és epebetegségek, vizenyő és golyva esetén.
Külsőleg is használták. A keserűmandula zsíros olaját kipréselték, és az így maradt "mandulahúst" megőrölték. Ennek forrázatát adták mosdóvízhez, zsíros és pattanásos arcbőr kezelésére.
Hatásai még: Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szívinfarktus kockázata.A polifenolok néhány tagja is megtalálható benne, melyekről szintén kimutatták, hogy igen erős antioxidáns és mutációellenes aktivitással rendelkeznek, így fontos szerepet játszhatnak a rákos burjánzás kialakulásának megakadályozásában.
 
A mandula mértékletes fogyasztásával sokat tehetünk csontjaink és fogaink egészsége érdekében.
Kálium és kalciumtartalma is kiemelkedő: általában elmondható a manduláról, hogy bár sok olyan ásvány megtalálható benne, melyekből viszonylag kis mennyiségre van szüksége szervezetünknek, mégis, ha ezeket nem kapjuk meg, az bizony komolyabb betegségekhez, hiánytünetekhez vezethet. Hatékony görcsoldó, a krónikus fájdalmak természetes ellenszere, ugyanakkor a téli depresszió, idegesség, feszültség okozta tünetek ellen is hatásos. A mandulában lévő fehérje összetétele szempontjából az anyatejéhez hasonló: tápláló, könnyen lebontható, így a bélműködésre is jótékony hatással bír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése