2012. április 4., szerda

Alumíniumsók helyett izzadásgátlás – természetesen - természetesen!


 
A mi kultúránkban, ahol az ápolt külső alapkövetelmény, magától értetődik, hogy az izzadságszagot nem toleráljuk sem magunkon, sem másokon.
Ezért reggelente rutinszerűen kenjük magunkra a dezodorokat, izzadásgátlókat. A kettő közti különbség, hogy a dezodorok a szagot okozó baktériumokat hatástalanítják, az izzadásgátlók pedig magát az izzadást szüntetik meg, vagy legalábbis jelentősen csökkentik.
 
Kaphatóak már olyan készítmények is, amelyeknek 24-48-72 órán át tart a hatása. Azt nem tanulmányoztam, hogy fürdéssel vagy fürdés nélkül :), de gondolj bele, mennyi kemikália szükséges ahhoz, hogy ezt a természetes folyamatot – az izzadást – ennyi ideig elfedjék.
 
A dezodorok, izzadásgátlók több veszélyes anyagot is tartalmaznak...
 
...parabéneket, propilénglikolt, triklózánt, sodium lauryl sulfate-ot, szintetikus illatanyagokat és nem utolsósorban pedig az aktív összetevőket: az alumínium-származékokat, mint pl.
  • Aluminum chloride
  • Aluminum zirconium tricholorohydrex glycine
  • Aluminum chlorohydrate
  • Aluminum hydroxybromide
Legtöbben azért használnak izzadásgátlókat, hogy elfedjék a kellemetlen szagokat és/vagy csökkentsék az izzadás mértékét.
 
Testünk folyamatosan termeli az izzadságot, de időnként ez a folyamat fokozódik. Funkciója, hogy hűti a testet, amikor melegünk van, stressz esetén („meleg helyzetekben”) is több termelődik, illetve méregtelenít (ill. méregtelenítene) is.
 
Az izzadásgátlók hatására bent szorult méreganyagok – mivel ki nem jutnak – a szervezetben tovább keringenek és felhalmozódnak, amiknek hosszú távon olyan káros hatásai is lehetnek, mint pl. az Alzheimer-kór és a rák.
 
Mindennap alumínium tartalmú izzadásgátlót dörzsölünk a hónaljunkba – ez akár mellrákhoz is vezethet (férfiaknál is!) 
 
Kísérletek szerint „az alumínium tartalmú mellszövet a külső (hónaljhoz közeli régiókban) szignifikánsan nagyobb volt, mint a belső régiókban”.(Bővebb infó itt).
 
Ez azért történhet, mert az alumíniumnak genotoxikus a hatása: károsítja a DNS-t, így mutációkat, akár rákot is létrehozhat.
 
1993-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte, hogy a szervezetben felhalmozódott alumínium és az Alzheimer-kór között összegfüggés van, egy másik szervezet (The Agency for Toxic Substances and Disease Registry) pedig azt állította, hogy az alumínium nagy koncentrációban légzőszervi és idegrendszeri problémákat is előidézhet.
Ezenkívül, az alumínium gátolja a kalcium felszívódását, így csontvesztést is okozhat. 
 
Működése: az alumínium-ionok bekerülnek a sejtekbe, ahol megduzzadnak és eltömítik azokat, ha a verejték ki akarna jutni a bőr felszínére, meggátolva ezzel az izzadást. Ez csak ideig-óráig működik – ki mennyire izzad -, hiszen az alumínium-ionok hatása is csökken.
 
Ezért lehet szükség arra, hogy egy nap akár többször is bekenjük magunkat, és ezért fejlesztik ki a gyártók a minél tovább tartó izzadásgátlókat is. 
 
A boltokban általában kapható izzadásgátló szerek aktív hatóanyag tartalma 10-25%...
Amikor úgy döntesz, hogy abbahagyod az alumíniumos dezodorok/ izzadásgátlók használatát, készülj fel, hogy a szervezeted kapni fog az alkalmon – már nem lesznek eltömődve a pórusai – és gőzerővel elkezd méregteleníteni.
 
Magyarul: előfordulhat, hogy egy nap többször is mosakodnod/ zuhanyoznod/fürdened kell, de jó hír, hogy ez csak egy ideig tart – úgyhogy ne add fel!
 
TIPP:Alternatívák és receptek a természetes izzadásgátláshoz:
  1. Szuper egyszerű és szuper hatékony kombó. 
    Egy zárható tárolóban 1 rész szódabikarbónát összekeverünk 6 rész kukoricakeményítővel. Lezárás után alaposan összerázzuk, hogy teljesen összekeveredjenek. És már kész is.
    Használd úgy, mintha púder lenne: reggelente (vagy amikor csak akarod) kend be vele a hónaljad. Illatosíthatod tiszta, 100%-os illóolajakkal is, de csak óvatosan – pár csepp több mint elég; a hónalj bőre érzékeny, ezért erősebb illóolajakkal, mint pl. a fahéj, inkább ne kísérletezz! Vannak más antibakteriális hatású illóolajak is (rozmaring, zsálya, citromfű, teafa), ezek is hatékonyan segítenek megelőzni az esetleges „szagosodást”, de használhatsz bármilyen illóolajat.
     
  2. Por dezodor 2.
    100g szódabikarbónát
    100g kukoricakeményítőt
    néhány csepp teafa olajat (100%-os!)
    2 babérlevelet összekeverünk és egy tégelybe tesszük. Nedves hónaljra kend ezt a keveréket.
     
  3. Krémes, ápoló dezodor
    Hozzávalók:
    50g kókuszolaj (kókuszvaj)
    50g kukoricakeményítő                    
    50g szódabikarbóna         
    Mind a három összetevőt tedd egy kis lábosba vagy serpenyőbe és melegítsd addig, amíg teljesen össze nem keverednek. Erre azért van szükség, mert a kókuszolaj általában szilárd halmazállapotú (kb. 25 fok felett olvad).
    Ezután öntsd egy olyan tárolóba (akár egy üres krémes tégelybe), ahonnan majd könnyen hozzáférhetsz. Várd meg, amíg kihül, hűtőbe is teheted, úgy gyorsabban kész. Az elkészült krémszerű anyagot kend izzadásgátló helyett. Nyáron tartsd hűtőben, különben felolvad!
     
  4. Ezüst-kolloid
    Gyógyszertárakban is kapható – ez egy természetes antibiotikum, antibakteriális oldat, ezért izzadásgátlásra is jó. Vattapamacsra öntsd és kend be vele a hónaljad.
     
  5. A natúrkozmetikumok között is vannak természetes alapú izzadásgátlók, ilyenek pl. a DM-ben kapható Alverde termékek (golyós és pumpás dezodor is)
     
  1. + Miben lehet még alumínium? (figyeld az összetevők címkét!)
  • korpásodás elleni samponok (magnézium-alumínium-szulfát)
  • sminkszerek (alumínium por a csillámló szemhéjfestékekben, stb..)
  • fogkrémek
  • gyógyszerek (fájdalomcsillapítók, savlekötők)
  • élelmiszer adalékanyagok (szeletelt sajtok, sütőporok)
  • színezékek
  • naptejek (alumínium-oxid)
  • alumínium edények (magas hőfokon kioldódhat az alumínium, ami bekerül az ételbe)
  • konzervek
További vegyszermentes szép napot,
 
Varga-Darabos Andrea
szappantündér

Paradicsomot érdemes enni



1.Öregedés gátló

A paradicsom rengeteg antioxidánst tartalmaz, így nem csoda, hogy mint csodanövény tett szert nagy népszerűségre a szépségiparban, hiszen öregedésgátló hatással bír, és védi a bőrt a káros UV-sugaraktól is.

2.Megóv a ráktól

A paradicsomban található likopin nemcsak a bőrrel tesz csodát, de rákmegelőző hatása is van, melyet akkor sem veszít el, ha nem nyersen, hanem főzve fogyasztod el, mondjuk paradicsomszószként.
Tisztítja a vért

A paradicsom kitűnő vértisztító hatással bír, és védelmet nyújt a vérrögök kialakulása ellen.

4.Véd a cukor betegség ellen

A paradicsomban lévő króm segít megelőzni a 2-es típusú diabétesz kialakulását, mely manapság egyre több embert fenyeget. Helyrerázza a vércukorszintet, így rendszeres paradicsomfogyasztással megelőzheted a kórt.

5.Semlegesíti a szabad gyököket

Jó hír a gazpacho szerelmeseinek: ez a hűsítő ital rengeteg C-vitamint tartalmaz, így csökkenti a szabad gyökök által kiváltott stresszt és a gyulladások kialakulását.
6.Felvértezi az immunrendszert

Egy pohár paradicsomlé fedezi a napi C-vitamin szükségleted 74%-át, és némi A-vitamint is tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, és hatékonyan veszi fel a harcot a szabad gyökökkel szemben.

7.Erősíti a csontokat

A paradicsom kalciumot és K-vitamint is bőségesen tartalmaz, melyek létfontosságúak, hogy a csontok és annak szövetei megőrizzék épségüket.
 


8.Csökkenti a koleszterin-szintet

Ha hetente legalább négyszer fogyasztasz paradicsomot, látványos eredményt tudsz elérni a koleszterinszint-csökkentésben is.

9.Óv a dohányzás káros hatásaitól

Bár nem szabad csodát várni a paradicsomtól a dohányosoknak, de képes némiképp semlegesíteni a dohányfüst által a szervezetbe juttatott rákkeltő anyagokat.

10.Serkenti a véráramlást

A paradicsom magvai és zselés része tartalmazza a legtöbb vitamint, és kimutathatóan serkenti a véráramlást is.