2017. december 7., csütörtök

Géczy Gábor: Válság vagy változás


Betegséggel üzen a testünk


Az archetípusok és a gyógyítás kapcsolata egyszerre régi és új gondolat, s a gondolaton túl ez az orvoslás számos színterén a gyakorlatban is megjelenik.
A középkorban alapelv volt, hogy a természetnek gyógyító erői vannak (vis medicatrix naturae). Az emberi természetben, azaz a testben is jelentékeny erők rejlenek önmaga meggyógyítására.
A gyógyító feladata megkönnyíteni és elősegíteni ezt a folyamatot.
Archetípusos gyógyítás 
Az ember mindig valamelyik őselvtől betegszik meg, soha nem a baktériumoktól, a vírusoktól, a mérgektől vagy hasonlóktól. A betegség az embert egy általa még nem elfogadott valósággal akarja megbarátkoztatni. Segítségével személyes fejlődésünk útján passzív módon léphetünk előbbre. Passzív módon, mert hiányzott belőlünk a kellő tudatosság, az éberség, hogy idejében észrevegyük, kövessük a még nem testi, hanem szellemi vagy lelki szinten elinduló, változtatást igénylő folyamatot, ezért az végül már az anyagi-testi színtéren kellett hogy megnyilvánuljon.  
Éppen ezért a beteg egész személyét kell kezelni, az egyént olyan egészként kell szemlélni, aki testi, lelki, szellemi, társadalmi és más tényezők bonyolult egysége. Ebben az egészben tud életre kelni, megnyilvánulni az a mély erő, amely az egész betegséget és a gyógyulási folyamatot elindította, hogy a változás, az átalakulás, az előrelépés az egyéni sorsban beálljon.
Mit üzen a betegség? 

A betegségek mindig üzenetet hordoznak. Értelmetlen betegség nem létezik, ebből következik, hogy értelmére rákérdezhetünk. A betegséget tünetek jelzik, s ha e jelzéseket helyesen értjük, utat mutathatnak nekünk a betegség és a gyógyulás felé. A tünetek maguk nem betegségek, ezért a világon a legkevésbé az a fontos, hogy a tüneteket megszüntessük. Nagy a különbség a betegség leküzdése és a betegségátváltoztatása között. A tünet leküzdése sosem vezet gyógyuláshoz, ahhoz kizárólag a betegség átalakítása révén juthatunk el. 

A betegség – tanulás
A gyógyításnak mindig az a kérdés a kritériuma, hogymit akar a betegség a beteg tudomására hozni. Mit nem akar az érintett
megtanulni? A gyógyításnak éppen ezért a betegség szándékában álló tanulási folyamatot kell helyettesítenie, egyébként nem vezethet gyógyuláshoz. A gyógyulás olyan tudatosodási folyamattal kapcsolódik össze, amely megbékíti a beteget azzal az archetípussal, őselvvel, amely őt megbetegítette. Tudatunk tágulása, tudatosodás nélkül a gyógyulás nem lehetséges, hiszen a gyógyulás mindig valami hiányzó tudati bekebelezését jelenti. Ez a hiányzó pedig sokszor egy hatni akaró, de elutasított archetipikus energia, amely előre akar vinni, de ehelyett megreked. 

A test üzen
Az archetipikus gyógyításnak az is alapelve tehát, hogy valódi gyógyulás csak akkor lehetséges, ha az érintett személy tudatosítja és integrálja nem tudatosított felének (az árnyékvilágának) a tünetben rejtőző részét. Aki a tudatából hiányzó tartalmat megtalálta, annak a tünetei feleslegessé válnak. A tünet maga pedig a tudattalan erők tárházában jelenik meg, s ez voltaképpen maga a test. A test az egész lényünk tükre, mintegy szó szerint a megtestesült tudattalan. A tünetek, az üzenetek megismeréséhez először is szemlélet, egy szimbólumnyelv elsajátítására van szükség, amelynek segítségével a betegség sokkal dimenziógazdagabban értelmezhető.
A bőr a lehatárolásról, a kontaktusról vagy éppenséggel a gyengédségre való képességről szól. A hát az egyenesség, az őszinteség tükre. A vér az életerőre, a vitalitásra utal, a keringési zavarok annak megnyilvánulásai, hogy az életerő közlekedési útvonalai – az artériák – elzáródtak, elmeszesedtek, mintegy bebetonozódtak, s így megkeményítették az életáradatot. Az ízületek összekötnek, tehát a kapcsolatokról hordozhatnak üzenetet, akárcsak a vesék, amelyek mint páros szervek a párkapcsolatok minőségéről, rendezettségéről szólnak. Az epe, a körmök és a fogak is az agresszióhoz való viszonyt jelzik. 


Mi a helyzet a balesetekkel?

A balesetek mögött is sokszor kimutatható rejtett pszichológiai motívum, továbblépni nem akarás, tudat alatti önbüntetés. Az archetípusos gyógyítás tehát azt vallja: nemcsak hogy számos lelki eredetű, de testi tünetet produkáló – ún.  pszichoszomatikus – betegség ismeretes, hanem hogy a gyógyítás perspektívája igazából csak az lehet, hogy meg kell találni azt a szintet, amely a lélekkel szoros kapcsolatban van – ha valaki igazán meg akarja oldani a problémát, igazi változásokat akar.

Mágikus gyógyító füvek, szertartások
A gyógynövényekben is archetipikus erők nyilvánulnak meg, mondhatjuk úgy is: hatnak. Egyes gyógynövényeknek azért tulajdonítanak mágikus vagy gyógyerőt, mert égi előképük van, vagy mert egy isten vagy egy hős használta őket. 
A magyar hagyományban ilyen például a csabaíre vagy a Szent László füve. Egy monda szerint Csaba hun királyfi a katonáit a csabaíre nevű csodás fűvel gyógyította. A csabaíre, azaz a vérfű mindenféle vérzést elállító tulajdonságáról egyébként más népek mítoszai is szólnak, így a germán és a szláv néphit is ismeri. ASzent László füve, a keresztes tárnics a monda szerint onnan kapta nevét, hogy midőn az országot mirigyhalál (pestis) tizedelte, Szent Lászlóimádságával kikönyörögte, hogy az a fű, amelyet kilőtt nyila találomra átszögez, foganatos orvossággá váljék. Így is történt, a betegek meggyógyultak tőle.

Ezeknek a gyógynövényeknek a gyógyhatását tehát az is magyarázza, hogy előképüket a mítosz idejében, mintegy teremtő pillanatban találták meg, ahol a szentség áttört valamely jel nyomán a világba. A gyógynövény hatásossága is növelhető, ha bizonyos igéket és mozdulatokat ismételve kiemelik a megszokott térből, időből, felszentelik, továbbá ráolvasásokkal archetipikus erők közegébe helyezik, azok megnyilvánulásának eszközévé teszik.
De így van ez az idővel és a hellyel is: ezért lehet erővel telítetté tenni bizonyos időpontokat, időszakokat (ilyen a gyógyítás szent idejének is számító, a teljes átalakulás, azaz a tökéletes gyógyulás lehetőségét hordozó negyven nap) és helyeket (mágikus kör, küszöb, keresztút, hegytető, forrás mint a gyógyítást segítő szent helyek), mert a rendezett, erővel telített környezet a világ és egyúttal – tőle elválaszthatatlanul – tudatunk gyógyítását eredményezi.
Külön téma az archetípusok kapcsán, hogy a gyógyító is archetípus, ennek életre keltése szintén feladat. Sokszor ez csak úgy lehetséges, hogy az ember maga is keresztülmegy átalakító-beavató folyamaton. 
Ezért egyetemes archetípus például a sebzett gyógyító, a sámán.
Minderről bővebben már lassan húsz éve is olvashatunk Thorwald Dethlefsen, Rüdiger Dahlke vagy Kurt Tepperwein könyveiben. 
A közgondolkodásba lassan újból bekerült tehát ez a megközelítés, ám még mindig nem eléggé. 
 
 
 

Betegség - a lélek jelzése

Az emberi test a lélek térképe
 
Mondd meg, mi fáj! Eláruljuk, mi van a lelkedben.
Testi betegségeink intõ jelek, melyek arról árulkodnak, hogy lelkünkben megszûnt a harmónia.
 
Ha ismerjük az egyes tünetek lelki hátterét, gondolataink erejével ismét helyreállíthatjuk az egészségünköz szükséges egyensúlyt.
Egyre szélesebb körben elfogadott az a nézet, hogy az egészség nem csupán fizikai testünk helyes működését jelenti, hanem azt, hogy testi, lelki, szellemi egységként, “egészként”, harmonikusan funkcionálunk.
 
Betegség pedig akkor következik be, ha ez az egyensúly felborul.
A betegségek nagy része a lélekből, vagy szellemből fakad. A fizikai testben csak a tünetek találhatók.
 
A hármas egység csúcsán gondolatvilágunk áll, amely, mint egy “irányítóközpont”, hatással van az érzelmeinkre.
Ha például elhisszük, hogy mindenáron meg kell felelnünk másoknak, akkor általában nem a szívünk szerint cselekszünk. Szabadság helyett rabságnak élünk meg mindent, végül elhatalmasodik rajtunk a szorongás és a gyűlölet.
 
Ha például, nem a szívünk szerint élünk, és gyakran hajt minket a gyűlölet, akkor előbb-utóbb szívproblémákra számíthatunk. 
Vagy például aki dühét, gyűlöletét nem tudja kiadni magából, azaz lenyeli a mérgét, egy bizonyos idő után gyomorpanaszokat észlel, de számolhat nyálkahártya-gyulladással vagy gyomorfekéllyel is.
 
A hólyaggyulladás szintén a visszatartott harag, és gyűlölet, vagy épp a szomorúság miatt keletkezik. Tartós munkahelyi sikertelenség eredménye lehet egy derékzsába, az pedig, aki állandóan túlhajszolja magát, sokat vállal magára és mégis mindent tökéletesen szeretne elvégezni, ellenben nem tűri a kritikát, könnyen fájdalmas, és nehezen szűnő migrént kaphat.
 
Ha  egy negatív érzelem kibillent minket az egyensúlyunkból, és ez az állapot tartósan fennáll, akkor a szervezetet átjáró energiák nem tudnak megfelelően áramlani.  Elakadások, blokkok keletkeznek, amelyek szintjén az egyes szervekben kezdetben kisebb funkciózavarok, később egyértelműen kimutatható betegségtünetek jelentkeznek. A betegségtünetek figyelmeztetnek  arra, hogy felfogásunkon, hozzáállásunkon, életmódunkon változtatnunk kell. Ezekre az intő jelekre ha mint jelképekre tekintünk, könnyebben megérthetjük lelkünkben rejlő, sokszor elnyomott problémákat.
 
Abraham Maslow
"Ha nincs fájdalom, fejlődés sincs."
 
Ha hajlandóak vagyunk szembenézni önmagunkkal, szembesülni  a lelki problémáinkkal  anélkül, hogy nem mást teszünk felelőssé boldogtalanságunkért, betegségükért és nem csak kívülről várjuk a megoldást,  akkor a betegség nem egy félelmetes ellenség, hanem az egészség útjának iránytűje lesz, amely a javunkat szolgálja. Egy tanító, aki segít, ha készek vagyunk tanulni.
 
Ahogy a tudat képes megbetegíteni a testet, ugyanúgy meg is tudja gyógyítani, ha megengedjük neki. A gondolat ereje segíthet visszanyerni egészségüket.
Minden gyógyulás kulcsa a saját tudatunkban van.
Biztosat nem ígérhetünk, de talán érdemes elgondolkodni az elméleten - ártani nem árt. Tehát ne csak testünk ápolására fordítsunk hangsúlyt, törődjünk a lelkünkkel is!
 
Kényelmesebb persze csak a tüneteket kezelni gyógyszerekkel vagy egyéb módon, de ettől a problémát kiváltó valódi ok nem fog megszűnni, és később újra előtör valahol.
 
Az egészség igazi útja a helyes önismeret, a pozitív gondolkodás, önmagunk és mások elfogadása, valamint a szeretet, a béke, az egyensúly és a harmónia megteremtése lelkünkben.
 
Ha megbetegszünk, érdemes a tüneteket alaposan megvizsgálni, és elgondolkodni azon, hogy vajon az orvosi segítség mellett mit tehetünk mi magunk saját gyógyulásunkért.
 
Miközben az orvos felírja neked a gyógyszert, érdemes elgondolkodnod, hátha vannak lelki kiváltó okai is a bajoknak. Persze azt nem állítjuk, hogy minden egyes fájdalomnál szentírásnak kell venni az alábbi táblázatot.
Például ha influenzajárvány tombol, és te is köhögni kezdesz, nem kell azonnal megijedned, hogy akkor valamit biztos nem jól csináltál.
 
Ám a sorozatosan visszatérő, vagy az előzmény nélküli betegségeknél talán eltűnődhetsz azon, nincs-e némi igazság abban, hogy lelki okai lehetnek.
Ha másért nem is, kíváncsiságból azért kikeresheted, hogy az adott szervnek vagy testrésznek mi a szimbolikus jelentése, és az ott jelentkező fájdalmak mire utalhatnak.
 
Miről árulkodnak a betegségeid?
 
Achilles-ín: érzelmi túlfeszítettség, földhözragadtság
Ágybavizelés: rettegés valakitől
Agyrázkódás: az eddigi út és a gondolkodás megtörése, irányváltás szükségességét jelzi.
Ájulás: El akarsz menekülni a világ és a problémák elől. Önvédelem
Alacsony vérnyomás: Félsz a felelősségtől, nem mersz elmenni a végsőkig.
Alkar: cselekvőképesség
Alkoholizmus: vágy a konfliktusmentességre, barátságos kapcsolatokra
Allergia: Az allergén által szimbolizált tulajdonságot elutasítod. Pollenallergia  esetén például a szexualitást, megtermékenyítést, szőrallergia esetén a kedveskedést, szeretetet nem tudod elfogadni, porallergia  esetén pedig a tisztátalanságot
Álmatlanság: nyugtalanság, félelem, bűntudat
Asztma: Az életben sok sérelmet nyeltél le, és egyszerre szeretnél  megszabadulni tőlük, illetve többet szeretnél kapni. - szűkkeblű  vagy, többet akarsz kapni, mint amennyit adni, a világ piszkosságának taszítása
Álmatlanság: Félsz a kiszolgáltatottságtól, a védtelenségtől vagy a haláltól.
Álterhesség: vágy a tiszta anyaságra
Alvás-problémák: halál-kérdés
Aranyér: határozatlanság, rugalmassághiány
Arc: nyíltság, önkifejezés, a leginkább magunkról beszélő rész
Arcideggörcs: állandóan maszkot hord, nem önmagát adja
 
Baleset, csonttörés: Nem a helyes úton jársz, túl merev vagy, változásra van szükséged.
Bal oldalon megjelenő elváltozások: Az anyához fűződő érzelmi viszonyoda érdemes megvizsgálni. Jelképezi még az érzelmi oldalt és a múltat is.
Bélpanaszok: a szügségtelen elengedése félelemmel
Bélrendszer: ellenséges érzelmek
Boka: felemelkedés a földtől, elrugaszkodottság
Bőrbetegség: Túlzottan zárkózott és kemény vagy. képtelen vagy a  gyengédségre és a nyíltságra. elfojtott harag
Bőrkeményedés: Merev nézetek, elképzelések
Bőrkérgesedés: Ez  védőpáncél utal a védtelenség, veszélyeztetettség érzetre
Bőrpigmenthiány: Elszigetelődés
 
Celluitis: Ragaszkodás a fájó emlékekhez.
Cukorbetegség: Szeretethiány, nem tudod befogadni a szeretetet.
Comb: az előrehaladáshoz, járáshoz szükséges erő
Csípőbántalmak: Félelem előrelépni. Több önbizalmat!
Csontok: szilárdság
Csontdeformálódás: Rugalmatlanság
Csonttörés: merevséget jelez, a gyógyulási idő alatt változtatnod kell ezen.
Csontvelőgyulladás: harag, csalódás
                         
Daganat: régi sérelmek, megrázkódtatások őrzése, lerakódása. Lelkiismeret-furdallás
Depresszió: menekülés az aktivitástól
Derékfájás: túlhajszoltság.
Dohányzás: vágy az önmegvalósítás szabadságára, kapcsolatteremtésre
 
Égési sérülések: harag, gyűlölet, indulatok
Ekcéma: Ellentétek harca, érzelmi kitörések
Elfásultság: Elszigetelődés, elfojtott érzelmek
Elhízás: Boldogtalan vagy, úgy érzed, nem vagy fontos, kilátástalannak látod a jövőd. 
Esetleg a plusz kilók mögé próbálod elrejteni nőiességedet.
Emésztési probléma: Valamit nem tudsz megemészteni, lenyeled a mérged.
Epebántalmak: Keserűnek érzed az életet.
Epe: agresszió, keserűség, bánat
Epekő: lerakódott fájdalom, sérelem.
Érproblémák, vérproblémák: szeretet áramoltatásának problémája.
Étvágy (nagy): biztonsági érzet hiánya, félelem.
Étvágytalanság: Félelem, veszély és fenyegetettség érzet
 
Fájdalom: figyelemfelhívás, amelyik szervet érinti, annak a területnek  szimbolikus jelentését figyelembe véve
Farkasvakság: félelem a bizonytalanságtól, az ismeretlentől
Fej: irányítás, gondolkodás, racionalizmus
Fejfájás, migrén: Maximalista vagy, túlhajszolod magad. nem tűröd a kritikát
Fekély: Lelki fájdalom önbizalomhiány
Felkar: erő a cselekvéshez
Fertőzés: Harag, bántalom, ingerültség
Ficam: harag, ellenállás
Fog: agresszió, vitalitás
Fogíny: ősbizalom
Fogfájás: Valamit nem teszel meg, pedig szeretnéd. vitalitás hiánya
Fojtó érzés: szorongások
Foltokban hulló haj: szervzónák figyelembevételével jelez rendellenességet
Fülbetegségek: Nem akarsz meghallani valamit, nem figyelsz a belső hangodra.
Frigiditás, impotencia: Félelem az ismeretlentől, az odaadástól, az önkontroll elvesztésétől, a haláltól, a megnyílástól, és a sikertelenségtől.
                         
Gerinc, hát: támaszt keresek, vagy túl sok a teher rajtad
Gerincproblémák: Az egyenesség, őszinteség, emberség jelképe.
Gerincferdülés: egyik feled túl hangsúlyos a másikkal szemben (lásd oldalak)
Golyva: egzisztenciális fensőbbségérzés
Görnyedtség: bizonytalanság, összehúzza magát, az élet csapásai alatt megtört
Gyomorfekély: elfojtod az agressziódat.
Gyomorpanaszok: Túl sokat töprengsz, valamit nem tudsz elengedni.
Gyulladás: Nem tudsz feldolgozni egy problémát, mert félsz tőle.
                         
Haj: szabadság, hatalom, saját terület határai, antenna, külső inger felvétel
Hajhullás, korpásodás: Új korszak kezdete, vagy a visszahúzódás jele.
Hányás: elutasítasz valamit; undor jele.
Hasmenés: nem tudod hasznosítani a tapasztalataidat, ezért azok csak  átrohannak" rajtad.
Hasi panaszok: Egzisztenciális félelmekre utal.
Heg: egy lelki sérülésed mély nyomot hagyott benned.
Herpesz: Undorodsz valamitől.
Hólyaggyulladás: Visszafojtod érzelmeid, pszichés nyomás alatt állsz.
Hordó-mellkas: felfújja magát, erősebbnek mutatja magát
Húgyhólyag: pszichés nyomás, érzelmi telítettség,  "altesti sírás"
                         
Jobb oldalon megjelenő elváltozások: Az apához fűződő érzelmi viszonyodat érdemes megvizsgálni. 
Ész, racionalizmus.
                         
Ínhüvelygyulladás: Nem engedsz utat cselekvőképességednek.
                         
Kancsalság: egyoldalú látásmód
Kényszeres evés: ingerhiány.
Kéz: felfogás, cselekvés, tenyér-kézfej kettősség
Kiütés: Türelmetlenség, gyermetegség
Kóros soványság: Megtagadod az életet, elfojtod a nemiséged, bűntudat
Koszorúér-elmeszesedés: az érzelmek visszafojtása.
Köhécselés: nem mered kimondani a véleményedet, de jelzed, hogy van.
Könyök: elhárítás
Köröm: agresszió
Kötőhártya-gyulladás: fájdalmat okoz valaminek a belátása.
                         
Lábfejpanaszok: a gyökereket, ősökhöz való viszonyt szimbolizálja. Nem tisztázott a múltad, gyökértelennek érzed magad.
Lábszár: túl feszített tempóban haladsz.
Lábujjhegyen járás: folyamatos emelkedettségre vágyik
                         
Magas vérnyomás: Túl merev vagy, görcsölsz egy problémán, de nem tudod megoldani.
Májbetegségek: Túl dühös és haragvó vagy. méregtelenítés, felismerés, védelem a károsnak vélt dolgoktól, a tapasztalatok beépítése.
Medence: nemi tartás
Mell panaszai: Az anyasággal, gondoskodással van problémád.
Mellkas: rugalmasság, zártság
Menstruáció: önfeladás, odaadás, elengedés, ritmus, nőiség
Mióma: álterhesség
Mutálás: nem tudja milyen helyzetben milyen hangot használjon
                         
Nagyothallás: merev a saját környezetével szemben, lezárja magát
Nátha: el akarsz zárkózni a külvilágtól, a kommunikációtól.
Női mell: anya-gyermek kapcsolat
Női szervek betegségei: Nem éled meg a nőiséged, elutasítod a szexualitást. Nyaki problémák: Nincs összhangban az eszed és a szíved, mást súg az  egyik, mint a másik.
 
Orr: emóciók, szex, büszkeség
Orrdugulás: Megakadályozod az érzelmeid áramlását.
Orrsövényferdülés: érzelmeid túlságosan egy oldalra hajlanak.
Orrvérzés: önfeláldozás. Igény a megbecsülésre. Mellőzöttség és el nem  ismertség érzése. 
Esdeklés a szeretetért.
Oldalak: tested jobb oldala az ész és a racionalizmus, bal oldala a szív és az  érzelmek jelzője. 
A fejeden ugyanez pont fordítva van.
                         
Pajzsmirigy: Ha alulműködik, félsz a változástól, ha túlműködik, sokat stresszelsz, és nincs határozott jövőképed.
Pikkelysömör: Túlzottan véded magad, félsz a sebezhetőségtől.
Prosztata: férfias agresszió
Púp: kizárja magát a közösségből, feladata van
                         
Rákos daganat: Elfolytott harag, bánat
Rekedtes hang: ha csak a torkodból képzed a hangod, nem adod ki teljesen magad, titkolózol a környezeted előtt.
                         
Reuma: Önmagad és kapcsolataidat nem tudod elfogadni.
Ritmus: univerzális rend, élet, polaritás
Rövidlátás: bizonytalan vagy a jövődet illetően.
 
Sarkon járás: nem hagyja kibillenteni magát egyensúlyából
Sérv: Túlterheled magad.
Struma: fensőbbségérzése saját magát fojtogatja
Száj: befogadás, kommunikáció, kapcsolat a külvilággal
Szédülés: Bizonytalan és ingatag vagy.
Székrekedés: nem szeretsz adni, ragaszkodás
Szembetegségek: Valamit nem akarsz meglátni. Ha rövidlátó vagy, akkor a  jövőbeni dolgokat hárítod, távollátás esetén pedig az orrod előtt levő dolgok felett húnysz szemet.
Szenvedélybetegségek: Másra vágysz, szeretnél kitörni. keresés, ingerhiány,  vágyakozás jele.
Szívpanaszok: Túl sok benned a gyűlölet és részvét, nem a szíved szerint élsz.
Szívinfarktus: túlbecsüli az erejét
Szülés: odaadás, elengedés
Szürke hályog: "redőny", nem akar látni valamit, tompítja a látottakat
                         
Tagolatlan beszéd: nem akarja, hogy megértsék
Talp, kéz, tenyér: elkülönülés, különcség
Távollátás: nem akarod észrevenni az evidens dolgokat, elzárkózol attól, ami  az orrod előtt van.
Térd: Az alázatot, befelé fordulást jelképezi.
Tériszony: Félsz a bukástól és a sikertelenségtől.
Testszőrzet fokozott növekedése: férfias jellegek megerősítése
Torokpanaszok: Nem tudod, nem mered kimondani, amit szeretnél, nem vállalod fel magad.
Trombózis: Szellemi fejlődésre van szükséged.
Túl egyenes a gerinc: túlzott magabiztosság látszata
Tüdő: szabadság, kapcsolat a külvilággal, kommunikáció, vitalitás
Tumor: Szeretethiány, nem tudod befogadni a szeretetet.
Tüdőbetegségek: Szomorú vagy, nem érzed magad elég szabadnak.
                         
Utazási rosszullét: Kiszolgáltatottságérzet, félelem, bezártságérzés
                         
Vállpanaszok: túlterheltség
Vastagbél: sokat kritizálsz.
Vastagbél-, aranyérproblémák: Szorongásra, félelemre utal.
Vékonybél: tudatos analízis
Vékony hang: nem mersz élni a saját lehetőségeiddel.
Vér: ego, vitalitás
Vérszegénység: passzivitás, bizonyos életenergiát nem vagy hajlandó  felvenni, beépíteni a mindennapjaidba
Vesebetegség: Félelemre utal, jelképezi az emberi és párkapcsolatokat.  (jobb vese férfival kapcsolatos ügy, bal vese; nővel kapcsolatos ügy)
Vesekő: a párkapcsolatodban nincs elég energia, lelkesedés
Viszketés: ingerlékenység jele, a vakarással keresgéled, mi az, ami ingerel.
Visszér: Rugalmatlan, merev, zárkózott vagy.
                         
Zöld hályog: visszafojtott könnyek