2015. december 4., péntek

HONNAN TUDJAM, HOGY A HELYES ÚTON JÁROK-E?



AZ ISMERETLEN FELÉ VEZETŐ ÚTON MINDEN LÉPÉS ISMERETLEN: ÍGY HONNAN TUDJAM, HOGY A HELYES ÚTON JÁROK-E?
Ha a jó úton jársz, akkor ennek nagyon egyszerű jeleni vannak: a FESZÜLTSÉG EGYRE INKÁBB ELTŰNIK BELŐLED, egyre higgadtabb leszel, egyre nyugodtabb leszel, olyan dolgokban meglátod a szépséget, amikről azelőtt sosem gondoltad volna, hogy szépek lehetnek.
A legkisebb dolgoknak is óriási jelentőségük lesz. Az egész világ minden nappal egyre rejtelmesebb, misztikusabb lesz, egyre kevésbé leszel nagy tudású, egyre ártatlanabb leszel - épp mint a gyermek, aki pillangók után szalad, vagy kagylókat gyűjt a tengerparton.
NEM PROBLÉMÁNAK ÉRZED AZ ÉLETET, HANEM AJÁNDÉKNAK, ÁLDÁSNAK, KEGYNEK !
Ha a JÓ úton jársz, akkor ezek a jelek egyre erősödni fognak.
Ha a rossz úton haladsz, akkor ennek pont az ellenkezője fog történni.
(Osho: Az élet misztériumai)


A SZABADSÁGTÓL VALÓ FÉLELEM





A SZABADSÁGTÓL VALÓ FÉLELEM

Miért félnek annyira az emberek szabadnak lenni?

Mindenki fél tőle! 
A szabadság nagyon kockázatos dolog.
Az emberek a szabadságról beszélnek, de valójában senki nem akar szabad lenni.
Az csak fecsegés. Mindenkinek FÜGGŐSÉG kell, mindenki azt akarja, hogy valaki másé legyen a FELELŐSSÉG.

A SZABADSÁGBAN MINDEN TETTÉRT, MINDEN GONDOLATÉRT, MINDEN MOZDULATÉRT TE VAGY A FELELŐS ! SEMMIT SEM BORÍTHATSZ A MÁSIK NYAKÁBA!

Csak figyeld meg, hogy csinálja a freudi pszichiáter, a pszichoanalitikus. A páciens lefekszik egy heverőre, a pszichiáter pedig a páciens mögé ül, hogy az ne is lássa. Némely pszichiáter még függönyt is használ, hogy a páciens azt érezze, hogy semmit sem kell eltitkolnia.

És mi történik ilyenkor? A páciens a legtöbb esetben mindent az anya, vagy apa nyakába varr. És próbálja bebizonyítani, hogy ő abszolút ártatlan, és mindenki más a hibás azért, hogy neki olyan dolgokat kellett tennie, amiket ő sohasem akart megtenni.

És valamilyen alapja mindig van a dolgoknak, ez hozzá tartozik:
az anyák próbálnak lányaikból igazi hölgyet csinálni. Az apa igazi embert csinálni a fiából. Talán van valami alapja a dolognak.

De amikor felnősz és rálátásod lesz az egészre, hogy mi is történt, akkor egyszerűen eldobhatnád az egészet. De nem akarod eldobni, mert akkor rád hárul a felelősség. Ha most valami rosszat csinálsz, akkor rögtön valaki másra mutogathatsz, hogy Ő a felelős érte.

SOK EMBER FÉL A SZABADSÁGTÓL!

Ezért az emberekben többrétegű szolgalelkűség lakozik mindenütt a világon. Minden ember többszörösen rabszolga. A szülők rabszolgája, a vallás rabszolgája, az állam rabszolgája, a szomszéd rabszolgája - a rabszolgaság legkülönbözőbb formái vannak jelen benned, melyek LÁTHATATLANOK.

A mentális szolgaságodért talán valaki más a felelős?
NEM! Te nem akarsz felelősséget vállalni saját tetteidért, te nem akarsz felelősséget vállalni saját életviteledért, ezért félsz annyira szabadnak lenni.

DOBD EL A FÉLELMET!
Ez a félelem rosszabb, mint bármi más, ami az emberrel csak történhet.

Én felelősségre tanítalak titeket. De vigyázz, ne értsd félre, mert az emberek a világon mindenütt teljesen más értelemben használják "FELELŐSSÉG" szót - sőt, egy teljesen ellentétes értelmezésben, mint ahogyan én látom az értelmét.

Azt mondják "felelősséggel" tartozol a szüleidnek". Ez nem felelősség, ez rabszolgaság.
Azt mondják " felelősséggel tartozol az egyházadnak, a vallásodnak, a hitednek". Ez nem felelősség, ez rabszolgaság.
Azt mondják? "felelősséggel tartozol a nemzetednek". Ez nem felelősség.
Ezek mind szép szavad, melyek egy ronda dolgot takargatnak: a szolgaságot.

Az embernek meg kell értenie egy dolgot. Mert mi is történhet?
A legrosszabb esetben a halál. Ne feledd a fontos szállóigét:
"Mindig a legjobbat reméld, de mindig a legrosszabbra készülj fel."
És akkor biztosan senkiben sem fogsz csalatkozni ebben az életben. Akkor biztosan senki sem csinál belőled "rabszolgát", se fizikailag, se pszichikailag.

Egy hindu az rabszolga, egy keresztény egy rabszolga, egy mohamedán rabszolga...ezek a vallások mind LELKI RABSZOLGASÁGOT jelentenek, mert hamis vigaszt adnak: azt mondják, ha követőjük, hívőjük leszel, akkor semmi baj sem történhet veled. Mindenféle stratégiával függőségben tartanak. Imádkozni tanítanak, de az imádság csak koldulás.

Én semmilyen imát nem tanítok. Kihez imádkozol? Ezt meg sem kérdezted azoktól, akik imádkozni tanítottak. Azzal, hogy letérdelsz a templom padlójára, csak megalázkodsz.
Én azt akarom, hogy egyszerű légy - mindenféle ego és mindenféle szerénység nélkül: EGYENES, NYÍLT ÉS TISZTA !

Amikor én a "felelősség" szót használom, akkor úgy használom, ahogy azt valójában kell. A felelősség azt jelenti, hogy bármit is teszel, az a TE VILÁGRA ADOTT FELELETED. Ha azt kérdezem tőled, hogy létezik-e Isten, és te erre azt válaszolod, hogy igen, mert meg van írva a Bibliában, akkor ez egy felelőtlen válasz - a keresztény szolgaságod eredménye. De ha úgy válaszolsz, hogy "Nem tudom". Eddig még sosem találkoztam Istennel, akkor ez a te saját feleleted lesz. Ha te magad felelsz, akkor vagy felelősségteljes.

A szabadság magával hozza a felelősséget. A felelősség pedig segít, hogy egyre inkább SZABAD LÉGY. És csak az méltó arra, hogy magát emberi lénynek nevezze, aki ismeri a szabadság ízét, aki ismeri a felelősség szépségét - egyébként nem vagy több egy tevénél.
(Osho: Az élet misztériumai)