2015. május 4., hétfő

Varázslatos vidékek gyógyító hagyományai


Mire jó a kankalin, a kakukkfű, vagy a körömvirág? Melyek a Kárpátaljára leginkább jellemző gyógynövények? A gyógynövények mellett a köpölyözéstől a piócaterápiáig számos hagyományos gyógymódot is dokumentáltak abban filmben, melyet a Filmklub az Akadémián sorozat legutóbbi vetítésén láthattak az érdeklődők. Nézze meg az MTA honlapján ön is a filmet!


Méhszúrás-terápia, kenések, masszírozások, köpölyözés, fürdőzés. Ezeket a gyógymódokat évszázadok óta végzik, sőt van olyan, amelyet állatok betegségeinél is sikeresen alkalmaznak – tudhattuk meg az Akadémiai Filmklubban április 29-én vetített Gyógyító hagyomány című ismeretterjesztő filmből.
Az orvostudományi és néprajztudományi oldalról is közelíthető népi gyógyászati kutatások 1945 után kezdődtek el hazánkban. A néprajzkutatók elsősorban a szokásokra koncentráltak, a gyógynövények alkalmazásával kapcsolatos megfigyelések ezért hiányosak voltak. Ezen a helyzeten segített, hogy a gyógynövények gyűjtésében sok orvos és gyógyszerész is részt vett. „Gunda Béla és Oláh Andor orvos, vagy Kóczián Géza gyógyszerész gyűjtései voltak a legkiemelkedőbbek. A kutatásaik során rákérdeztek a betegségek tüneteire és arra is, hogy milyen növénnyel lehetett gyógyítani azokat. Ezt követően pedig be is gyűjtötték a növényeket” – mondta el Babulka Péter népiorvoslás-kutató, a film szakértője, a vetítés utáni szakmai beszélgetés résztvevője.


Kárpátalján vannak olyan települések, ahol a mai napig nincs se orvos, se pap. Ha komolyabb mennyiségű eső esik, akkor az utak járhatatlanná válnak, a település megközelíthetetlen. „Ebben a helyzetben, ha betegség üti fel a fejét, akkor ki kell használni az a gyógymódot, ami kéznél van” – tette hozzá a kutató. „Ezeken a vidékeken az orvosoktól sem áll távol a népi gyógyászati eszközök használata: nappal a kórházban dolgoznak, délután pedig gyógynövényekkel gyógyítanak.”
„Az, hogy egy közösség elfogadja annak az embernek a tudását, aki a gyógyító hatású növényeket ismeri, teljesen természetes” – hangsúlyozta Hoppál Mihály néprajzkutató, a beszélgetés meghívott vendége. „A gyógynövényes asszonyok, akik javasoltak valamit – tehát javasasszonyok – nagy tudással rendelkeztek. Nem volt orvos minden kis faluban, valakinek ezt a feladatot el be kellett töltenie.”
„Ilyen gyógyító személyek voltak a sámánok is. Az igazi sámánok pedig gyógyítottak, munkájukért eszükbe sem jutott pénzt kérni. Meggyőződésük szerint az ember tudását a másik ember számára át kell adni ingyen” – magyarázta Hoppál Mihály. Az MTA BTK Néprajztudományi Kutatóintézet korábbi igazgatója elmondta, hogy munkájában Antall József, az Orvostörténeti Könyvtár és Múzeum akkor igazgatója indította el az 1970-es években. Egy közösen szervezett népi gyógyászait kiállítás után az ő ösztönzésére kezdett el szervezetten foglalkozni néprajzkutatással.A film elkészítésének ötlete közel tíz évre nyúlik vissza. Ekkor találkozott először Babulka Péter Novobáczky Sándor rendezővel és Nádorfi Lajos operatőrrel, és határozták el, hogy elkészítenek egy filmet a hagyományos orvoslásról. „Sokat forgattunk a határainkon túl is: főleg Erdélyben és Kárpátalján. Távoli és elvarázsolt helyeken. Olyan helyeken, ahol az orvosi ellátás és gyógyszerellátás sokáig elérhetetlen volt. Mára azért jobb a helyzet, de ma sem könnyű” – mesélte el élményeit a film rendezője, hozzáfűzve, hogy közel 50 órányi anyagból született a három részből álló, másfél órás sorozat. Ehhez 6000 km-t utaztak és 40 helyszínen forgattak.
„Nagyon érdekesek voltak az egyes nyelvjárások kifejezései is, melyekkel találkoztunk. Csíkban és Csángó földön már-már tolmács kellett ahhoz, hogy megértsük egymást. Erdélyben például a gyógynövényt burjánnak hívták – innen ered a burjánzik szavunk, Csángóföldön pedig dudónak, amit itthon dudvaként ismerünk” – mondta a rendező.
„Fontos volt továbbá, hogy a szereplők elmondták, mi pedig dokumentáltuk a történeteket. Nem akartuk a narrátor szövegével kiegészíteni, kommentálni, még akkor sem, ha valamelyik gyógymódról az orvostudomány esetleg mást gondolt. Hiszen ezeknél a gyógymódoknál az is lényeges, hogy mennyire hisznek az emberek az évszázadok óta használt módszerekben” – monda el Novobáczky Sándor.
Népi hiedelem és hasznos tudás
„Nem kell és nem is feltétlen lehet a kettő között határt húzni” – mondta Hoppál Mihály az empirikusan nem ellenőrzött hiedelem és a gyakorlat által is megerősített tudáselemek keveredése kapcsán. „Az emberek fejében a kettő együtt van, együtt működik. A füstölésről azt mondták, hogy azért szükséges, mert azzal hatékonyabb lesz a gyógymód. A néprajztudósok ezt már mágikus gyógymódnak tartják. Épp a sámánokkal való találkozásokból tudható, hogy ezek együtt képesek jól működni. A beteg szeretne meggyógyulni, a sámán pedig gyógyítani, segíteni akar, de nem mindig tud. Ahogyan a tudomány sem mindig tud.”
A népi gyógyászat irracionális (mágikus, hiedelmen alapuló, szertartásos eljárások) és a racionális elemeit vizsgálva Babulka Péter elmondta, hogy minden növényi alkalmazásnál is találunk példákat a keveredésre. Gyakran fordul elő, hogy a sárga virágú növényeket például a „sárga”, a fehéreket pedig a „fehér” színű betegségek gyógyítására használják. „A Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen kimutatták, hogy az erdélyi népgyógyászatban használt hatvan növényből több mint harminc sárga virágú, amit a mai napig a vesebetegség gyógyítására használnak.”
„Nem véletlen, hogy az ember időről időre visszafordul a népi tudás felé. Nincs mágikus tudás, csak tudás. Ennek vannak kevésbé belátható területei, de az a fontos, hogy segíteni akar az egyik ember a másikon” – egészítette ki Hoppál Mihály.
magyarno.com
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése