2015. május 5., kedd

Müller Péter: "Mindent megtehet a másik – ha nem szereted, hiába"


"Ha nem látlak a szívemmel, s te engem, remény sincs rá, hogy megértsük egymást."
Ez minden párkapcsolati probléma, és „beszéljük meg” - terápia végső igazsága.
Ez minden párkapcsolati probléma, és „beszéljük meg” - terápia végső igazsága.
És legnagyobb gondja. Csak azt érted meg, akit szeretsz. Ha van egy ugatós, ugrálós és harapós kutyád, vidáman élsz vele, ha szereted. Tudod, hogy ilyen: ugatós, ugrálós, harapós – ezzel együtt szereted. Nem jó, hogy ilyen – mégis szereted. De ha van egy férjed, aki nem ugatós, nem ugrálós és harapós, de néha lehamuzza a szőnyeget, máris a plafonon vagy, s azt mondod: nem lehet élni veled! Miért?
Mert nem szereted. Ha szeretsz valakit, elfogadod, hogy olyan, amilyen. Jobb lenne, ha más lenne, de így sem olyan nagy baj.
A szeretet – mondja Pál apostol –mindent elfedez. Egy idő után nem is igen látod, hogy ilyen ugrálós, ugatós kutyád van, a szomszédok figyelmeztetnek rá – a te szemed „elfedezi”, hogy milyen kutya ez: mert szereted, és ez mindent felülír.
De ha ez a tekintet hiányzik egy párkapcsolatból – vagyis a szív tekintete -, akkor nincs, ami „felülírja” a másik hibáit. Akkor jön a kívánságlista:
"Ne hamuzd le a szőnyeget!... Ne cigarettázz!... Add rám a kabátot!... Légy figyelmesebb, udvariasabb!... Osszuk be, ki mosogat, ki megy a gyerekért!... Ne bámuld állandóan a televíziót!... Néha hallgasd meg, mit mondok neked!..."
Minden hiába. Nem ezeken múlik egy jó kapcsolat. Mindent megtehet a másik – ha nem szereted, hiába. És ha ő nem szeret, akkor is hiába. Ha nem a szív szemével látjátok egymást – minden hiába. Hiába minden lélektani trükk, szolgálati szabályzat, nevelés, kérés, könyörgés, parancs, alkalmazkodás, szexuális tanácsadás, műveltség, jóakarat, igyekezet. A lényeget semmi sem tudja pótolni. A lényeg pedig mindent pótol. Sok éven át porszívózod a lehamuzott szőnyeget, bosszúsan és morogva ugyan, de mégis - mert szereted! És ha meghal, azt gondolod: „Bárcsak visszajönne, és elszívna még egy cigarettát, és lehamuzná, sőt kiégetné a szőnyeget! A legboldogabb pillanatom lenne!”
Ha szeretsz az élet dolgain gondolkodni, még azt is figyeld meg, hogy mindig a lényeg van meg először, s csak utána a részletek. És hiába stimmelnek a részletek: abból a lényeg sohasem áll össze! Szeress! És szeressen!
A többit majd megoldjátok. Vagy elviselitek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése