2015. május 25., hétfő

Magyar Zarándokút riportfilm-sorozat
Duna World előzetes RIPORTFILM A MAGYAR ZARÁNDOKÚTRÓL
A magyar El Camino:tájak települések, történetek, találkozások Szerkesztő-rendező: Szitnyai Jenő

A Magyar Zarándokról sugároz két részes filmsorozatot a Duna World televízió 2015. április 22-23-án 16 óra 15 perckor. 

A Magyar Zarándokút Esztergomtól a Pilis hegységen és a fővároson át, a Duna mentén a dél-alföldi Árpád út állomásait is érintve, Tolna és Baranya megye tájain, településein keresztül vezet el a máriagyűdi kegytemplomig. Az elmúlt években kiépített 430 kilométeres – elágazásaival csaknem 600 kilométeres – gyalogos, kerékpáros útvonal része lesz annak a több ezer kilométeres közép-európai zarándokútnak, amely világhírű kegyhelyeket köt össze a lengyelországi Czestochowától a bosznia-hercegovinai Medjugorje-ig. A magyar „El Camino”-ra önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak, települések és régiók fűzik fel a kulturális örökséget mentő, a zarándokturizmus infrastruktúráját fejlesztő programjaikat. A hazai zarándokutak sorában a legszervezettebben működtetett és legnagyobb forgalmú Magyar Zarándokút hamarosan Nemzeti Zarándokúttá válik, újabb területekre, nemzeti emlékhelyekre kiterjesztve az útvonalat az Alföldön és a Dunántúlon is.

A 2x50 perces riportfilm a Magyar Zarándokút kettős sárga kereszt jelét követve mutatja be a jelenlegi útvonal kulturális, történelmi, szakrális, táji-természeti értékeit, s az egyénileg és csoportosan vándorló zarándokok belső, lelki útjait.

A filmsorozatot a RegioFilm Stúdió készítette, szerkesztő-rendező: Szitnyai Jenő, gyártásvezető: Gojtán Anna, vágó: J. Varga Katalin, Takács Rita, operatőr: Gróf Miklós, Jócsák József, Komjáti Ferenc, Takács Rita.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése