2013. október 28., hétfő

Az ételecet 44 innovatív felhasználási módja

Az ételecet 44 innovatív felhasználási módja, ami a drága és mérgező tisztítószerek használatát feleslegessé teszi

Az ételecet egy univerzális tisztítószer, fehérítő, gyomírtó és még sok más. Töményen vagy vízzel keverve simán helyettesíthet drágább tisztítószereket. Érdemes kipróbálnunk ezeket a tippeket: olcsóbbá és könnyebbé tehetjük életünket!

1. Frissítsd fel vele a hűtőt! Tisztíts le a polcokat és a hűtő falait víz és ecet 1:1 arányú keverékével.

2. A kávé-és teáscsészék foltjaira: a foltokat finoman be kell dörzsölni ecet és só 1:1 arányú keverékével.

3. Szagok eltávolítása: ecetes ruhával belül áttörölhetjük szemetesünket.

4. A fürdőszobai baktériumok megölésére: sprézzük be a kádat és a mosdó környékét vele. Töröljük le tiszta, nedves ruhával.

5. Mentsük meg ruháinkat: izzadságfoltok eltávolításához dörzsöljük be a foltokat óvatosan ecettel. Töröljük le egy tiszta ruhával.

6. WC -tisztításra is alkalmas: öntsünk egy vagy több dl hígított fehér desztillált ecetet a WC csészébe. Hagyjuk benne néhány órát vagy egy éjszakán át, reggel WC-kefével tisztítsuk.

7. Szőnyegfolt eltávolító: készítsünk keveréket 2 evőkanál fehér desztillált ecetből és ¼ csésze sóból vagy szódabikarbónából. Dörzsöld be a foltot, és hagyd megszáradni. A következő nap porszívózzuk ki a maradékot. (Először mindig teszteljük le egy kis folton!)

8. Ecsetek megújítása: a régi, beszáradt festéket el lehet távolítani, ha az ecseteket egy óra hosszát ecetben ázni hagyjuk, majd felmelegítjük az ecetet úgy, hogy ne forrjon! Öblítsük le és az ecsetek olyanok lesznek, mint új korukban.

9. Vízköves csap megtisztításához: a vízkőtől való megszabaduláshoz 1 teáskanál ecet és 2 evőkanál só keveréke lesz szükséges. A mosogató csaptelepére téve dörzsöld vele át a csapot egy ronggyal.

10. Csökkenti a statikusságot. Adj hozzá fél csésze ételecetet a mosáshoz. A sav csökkenti a ruhák statikusságát.

11. Piszkos zokni: zoknit és izzadt edzőtermi ruhát ecetes áztatással tisztítsunk. 1 csésze fehér desztillált ecetet téve egy nagy fazék vízhez, forraljuk fel és tegyük bele a koszos cuccokat. Hagyjuk ázni egy éjszakára, csak reggel öblítsük ki a ruhát.

12. Táskák és cipők: töröljük át desztillált ecettel kopott bőr táskáinkat és cipőinket. Az ecet visszaállítja fényüket és segít eltüntetni a foltokat.

13. Gyomok száműzése: öntsünk ecetet oda ahol a gyomok nőnek, a ház előtti repedésekbe, a kertbe. Az a legjobb, ha az ecet eléri a gyökereket.

14. A lankadt virágokra: ne dobd ki a hervadó vágott virágokat! Ehelyett, adjunk hozzá két evőkanál ecetet és egy teáskanál cukrot egy liter vízhez. Öntsük az oldatot a vázába és a virágok felfrissülnek.

15. Vessünk véget a viszketésnek! Tegyünk ecettel átitatott vattát a szúnyog- vagy rovarcsípésre. A viszketést csillapítja és segít fertőtleníteni. A terület így gyorsabban gyógyul.

16. Fehéríti a fogakat. Moss fogat hetente egyszer ecetes vízzel. Segít megelőzni a rossz lehelet is!

17. Tartóssá teszi a körömlakkot. A körömlakk felvitele előtt ecetes vattával töröld át körmödet. A tiszta felület hatására a lakk jobban fog ragadni. ( Szerkesztői megjegyzés: a make-up toxicitásáról viszont érdemes elolvasnod a következőket: Számos rúzs riasztóan nagy mennyiségű alumíniumot, kadmiumot és ólmot tartalmaz)

18. Tartsd autód ablakait fagymentesen. Három rész ecet és egy rész víz összekeverése után ezt az oldatot sprézzük az autó ablakaira. A savasság gátolja a jég lerakódását, így nem kell felkelni korán, hogy jeget kaparjunk az autó ablakairól.

19. Visszaadja kutyusod szőrének fényét. Egy fél csésze ecetet keverj egy liter vízbe és sprézd be vele az állat szőrét. Nemcsak hogy megöli kedvenced bolháit és/ vagy kullancsait, még egy olcsó alternatívát is kínál a drága kisállat-ápolási termékek helyett.

20. Megöli a húsban lévő baktériumokat. Az ecetben történő pácolás megöli a baktériumokat és puhítja a húst. Készítsünk pácot : 1,5 kg húshoz adjunk negyed csésze ecetet. Fűszerezzük ízlés szerint. Hagyjuk a húst ebben a lében 20 perctől egész 24 óráig, attól függően mennyire szeretnénk erősre az ízt, majd leöblítés nélkül süssük vagy főzzük meg a húst.

21. Megakadályozza a tojások megrepedését. Akadályozzuk meg a tojás megrepedését azzal, hogy a forró vízbe két evőkanál ecetet teszünk! A tojás nem fog megrepedni, a héj pedig könnyebben le fog jönni róla, amikor el szeretnénk fogyasztani.

22. Tisztítsunk vele mikrosütőt! Töltsünk egy kis tálba egyenlő rész meleg vizet és ecetet, és tegyük a mikrohullámú sütőbe 5 percig. A gőz fel fogja lazítani a lerakódásokat és így könnyebb lesz a takarítás.

23. Összekarcolt DVD-k megjavítása. Ha kopott a DVD-d és állandóan ugrik, vagy lefagy, töröld át ecettel és egy puha ruhával.

24. Az utolsó csepp majonéz vagy saláta nem jön ki a tubusból, csöpögtess bele egy pár csepp ecetet. Csavard vissza a kupakot jó szorosan és rázd meg a tubust. A fennmaradó öntet vagy majonéz ki fog csusszanni a tubusból.

25. Öblítsd le a gyümölcsöket és a zöldségeket. Tegyünk 2 evőkanál ecetet egy dl vízhez. A keverékkel lemosott friss gyümölcs és zöldség sokkal kevesebb növényvédőszer-maradékot fog tartalmazni, mint a tiszta vízzel lemosott gyümölcsök.

26. Fényesebb húsvéti tojások. Mielőtt a gyerekek húsvéti tojást festenének, keverjünk össze 1 teáskanál ecetet ½ csésze forró vízzel, majd adjunk hozzá ételfestéket. Az ecet megőrzi a festék élénk szinét és megakadályozza, hogy csíkosak legyenek a tojások.

27. Lazítsunk vele meg egy rozsdás csavart. Öntsünk ecetet a csavarra és sokkal könnyebben ki fogjuk tudni csavarni.

28. Jó a beleragadt rágógumi kiszedéséhez is. Rágógumi eltávolítása anyagból vagy hajból úgy történhet, hogy a mikrosütőben felmelegítünk egy kis tál ecetet, majd azt a rágóra öntjük. A gumi feloldódik.

29. Megakadályozza a sajt penészesedését. Tekerjük be a sajtot ecetben átitatott ronggyal, majd helyezzük légmentesen záródó edénybe.

30. Viasz eltávolító. Ha olvasztott viasz kerül a fa bútorokra és a padlóra, óvatosan törölgesd át a viaszfoltot egy ecet és víz 1: 1 arányú oldatába mártott ronggyal.

31. Pihentető fürdőhöz: adj hozzá fél csésze ecetet a meleg fürdővízhez. Az ecet eltávolítja az elhalt bőrt, így puhává és simává varázsolja azt.

32. Fényesebbé teszi a hajat. A hajat havonta egyszer 1 e.k. ecettel átöblítve megszabadulhatsz a samponok és egyéb hajápoló termékek maradékától.

33. Felfrissíti az anyagokat. Töltsünk meg egy sprézőfejes palackot ecettel és spricceljük le vele az otthoni szöveteket, szőnyegeket, cipőket szagtalanítás céljából.

34. Zsírkréta eltávolítása. Ha a gyerekek zsírkrétával rajzoltak a falra vagy a padlóra, egy fogkefét ecetbe mártva finoman dörzsöljük át a felületet. Az ecet feloldja a zsírt. Igen olcsó, és nem mérgező módja ez a gyerekek utáni feltakarításnak.

35. A matricák eltávolítása. Ha a maradék matricát vagy árcédulát szeretnénk lemosni, azt könnyebben megtehetjük ecetes vízzel is.

36. A mosogatógépet -és a kávéfőzőt ki lehet vele mosni. Csökkentsük a szappan és az élelmiszer-maradék lerakódást üres mosogatógép vagy kávéfőzőben, átmosva őket havonta egyszer.

37. Kedvenc háziállatod utáni feltakarítás: az állat által okozott foltokat-és szagokat ¼ csésze ecet egy liter vízzel történő összekeverésével és a foltokra való alkalmazásával semlegesítheted.

38. Nyári grillezésre való felkészülés: a faszén lerakódások eltávolításához ecetet kell összegyűrt alufóliára spréznünk és alaposan átdörzsölni vele a rácsokat.

39. A zuhanyfejbeni víznyomás helyreállítása. Ha a zuhanyfej eltömődik a vízben lévő ásványi anyagoktól, annak 15 perces áztatása fél csésze ecet és 1 liter víz keverékében ajánlott.

40. Olló tisztítása: amikor az ollópengén ragacsos anyag marad, csak át kell törölnünk ecetes ronggyal. A szappannal és a vízzel ellentétben, az ecet nem fogja elrozsdálni a fémet.

41. Csatorna dugulás esetén: az eltömődött csöveket úgy is tisztíthatjuk, hogy egy csésze szódabikarbónát 1dl ecettel keverünk össze, és beleöntjük a lefolyóba. Hagyjuk, hogy felhabozzon, majd öblítsük át a csöveket egy fazék forró vízzel.
42. Távolítsuk el a korpát: ha a fejbőr száraz vagy hámló, az ecet lehet egy egyszerű otthoni gyógymód. Hetente egyszer, öntsünk egy csésze almaecetet a fejbőrre és hagyjuk állni 15 percig. Alaposan öblítsük le hideg vízzel.

43. Száraz bőr a lábfejen: nyári szandál berepedt lábbőrre és bőrkeményedésre? Áztasd a lábad 20 percig egy rész ecetben, két rész meleg vízben. Az ecet eltávolítja az elhalt bőrt, így a lábad puha és sima marad.

44. A poharak vizes lenyomatának fa asztalról vagy fa bútorról való eltávolítása érdekében: ecet és olíva olaj 1:1 arányú keverékével töröljük át a bútordarabot.

Forrás: naturahirek.hu

http://netbulvar.com/az-etelecet-44-innovativ-felhasznalasi-modja-ami-a-draga-es- mergezo-tisztitoszerek-hasznalatat-feleslegesse-teszi/