2012. szeptember 11., kedd

Emberek Aranyban - fejedelmi sírok leletei a sztyeppe piramisaiból

Emberek Aranyban - 1,2 millió USD értékű arany a sztyeppe piramisaiból
Csodaszarvas
Egy fantasztikus kiállítás, amelyet mindenkinek érdemes megnéznie – Augusztus 30-án nyílik meg Budapesten, a Király utca 26 alatt található VAM Design Centerben egy különleges kiállítás. Különleges, mert ebben a témában, ilyen alapossággal, ezekkel a tárgyakkal, evvel a koncepcióval még nem találkozhatott Európa.

Ezt mindenkinek látnia kell!

Először lép a közönség elé ez az utazó tárháza ősi kincseinknek, és innen indul majd jövőre tovább, meghódítani az egész kontinenst. Különleges, mert az alkotója is kitűnik a szakmából, tudása egyedülálló, szemlélete példaértékű.

Különleges, mert bátran szól és leletekkel bizonyít egy olyan témában, amiben már évszázados hagyománya van a nyugtalanságnak és az egymásnak feszülésnek. Különleges, mert két, ma távolinak tűnő nemzet nevében eleveníti fel a közös ősi szózatot, amivel eleink adtak erőt útjuknak, ha nagy dolgokat készültek véghezvinni: Szkíták! Nagy dicső férfiak! Emlékezzetek utatok kezdetére!
A tárlat anyagát egy olyan műhely bocsájtja rendelkezésünkre, mely az Uralon túl mindenhol a minőségnek és a lehetetlen megoldásának a szinonimája. A Kazahsztán régi fővárosában, Almatyban található Ostrov Krym mára a teljes kelet vezető szakmai műhelyévé vált. Vezetője, Krym Altynbekov munkássága végigkíséri a szkíta eredetű népek kurgánjainak feltárását az elmúlt 35-40 évben. Aktív részese volt a világszenzációvá váló “cárok völgyében” zajló nemzetközi munkának, mely a Szkíta herceg sírja néven került be a köztudatba. Az általa megmentett és restaurált tárgyak jelentős részét képezik a témában etalonnak számító orosz múzeumok gyűjteményeinek.

A szovjetunió felbomlása után, Samashev professzor csapatának megbecsült tagja volt az azóta szintén híressé vált Berel-i kurgán feltárásánál, és szakműhelye végezte a restaurálását ennek a rendkívüli leletnek. Ennek köszönhetően a kilenc díszesen eltemetett ló fából készült ékítményei, és bőr nyergei is megmaradtak számunkra, ezzel is szemléltetve az Ostrov Kryn csapatának egyedülálló tudását. Jelenleg Mongóliában dolgozik egy türk fejedelem kurgánján, és szakértelme által a megtalált szenzációs leletek eredetihez közeli állapotban, teljes színpompában megmentődtek, közöttük a több mint ezer éves freskózat, és egy 96 darabos agyaghadsereg.

Maga a kiállítás fő attrakcióit az Issyk kurgánban meglelt, és a világban mindenhol csak “Szkíta Aranyemberként” ismert vértezet adja. Hatalmas élményt adnak még a Berel-i kurgánban talált lovak díszei is, három ló megelevenedik közülük a kiállításon. Láthatóak lesznek még olyan kincsek méret és anyaghelyes reprodukciói is, mint a Tuekta kurgán griffje, a Chilikti kurgán rekeszzománcos szarvasai, a híres Tuvai lelet nyakéke, és egy tárgy elejéig még a neves mongóliai kincs, az Ordoss-i lelet is megelevenedik.

Ezek mellé érkeznek párhuzamként griffek és indafonatok, melyek több mint ezer évvel később, és hatezer km távolságra kerültek a föld alá, ugyanazzal a motívumvilággal, ugyanolyan kurgánokba. Ezeket az avar és “honfoglaláskori” leleteket a veszprémi Laczkó Dezső múzeum biztosította, ezzel is lehetővé téve egy, hogy egy évszázados vita végére pont kerülhessen.

Bemutatkozó – Szkíta fejedelmi temetkezések régészeti leletanyagai

Bevezetésül ajánlunk néhány gondolatot, hogy mire is hívunk, hogy milyen élményt is szeretnénk megosztani mindenkivel, kiben él még a vágy a múlt megismerésére.

A tárlat elemeit Szkíta fejedelmi temetkezések régészeti leletanyagának reprodukciói, valamint nagyméretű, a feltárást és a leletmentést bemutató képek, molinók alkotják. A tárlatanyag gerincét képező tárgyak döntő többsége az u.n. „Issyk-kurgánból” és a Berel mellett feltárt lovas temetkezés, világviszonylatban is ritkaság számba menő leleteiből származik, azoknak méret, és anyaghelyes reprodukciója.

A reprodukciók hitelességét az Ostrov Krym, a feltárást végző, és a reprodukciókat pontosan és jogszerűen készítő, és a sok ezer éves leletanyag szerves részét is konzerválni, restaurálni képes restaurátornak, Krym Altynbekovnak privát intézete szavatolja. A bemutatásra kerülő tárgyak ízelítőt adnak a teljes kultúrkör leletanyagából, megelevenedik általuk Berel és Issyk leletein kívül a Cárok völgyéből származó Tuvai lelet, és számos lelőhely emblematikus arany és ezüst tárgyai.

Maga a kiállítás nem csak az ásatások kézzelfogható eredményeinek, azaz a tárgyaknak, bemutatására alapul, hanem a teljes feltárási folyamatot bemutatja. A feltárást vezető és a restaurálást végző Ostrov Krym működésén keresztül végigvezeti a látogatókat a feltárás, a beazonosítás, a leletmentés, a konzerválás és a reprodukció munkafázisain. Megismerteti a közönséggel azt az emberfeletti munkát, mely során a három-négyezer éves szerves leletek, fából, bőrből, és vászonból lévő temetkezési emlékek is megelevenednek, és az aranyból, ezüstből készült szakrális tárgyak együttesét teljessé téve, egységes egészként mutatják be a sztyeppe urainak, kultúráját, képzettségét, gazdagságát.

A kiállítás látogatói átélhetik ezeknek a titokzatos földpiramisoknak a kutatását, a kincsek megtalálásának euforikus örömét, a leletek beazonosításának aprólékos, szinte nyomozati technikákat igénylő munkáját, és a restaurált leletek igéző szépségét megcsodálva egy időutazást tehetnek a lovasnomád kultúra fénykorába.

Jegyvásárlás, jegyárak …

Jegyek a Ticketpro országos hálózatában kaphatóak. A hálózat része az összes jegyiroda és Libri könyvesbolt, valamint a Ticketpro on-line jegyáruháza, a www.ticketpro.hu. Az előre megváltott jegyek a kiállítás nyitva tartása alatt bármelyik nyitvatartási napon felhasználhatóak.

A jegyek, a helyszínen, VAM Design Centerben is megvásárolhatóak.

Felnőtt belépőjegy: 2500 Ft/fő
Csoportos felnőtt belépőjegy (20 fő felett): 2000 Ft/fő
Diák/nyugdíjas belépőjegy: 1400 Ft/fő
Csoportos diák/nyugdíjas belépőjegy: 1100 Ft/fő.

Kiállítás kezdete: Augusztus 30-án nyílik Budapesten, a Király utca 26 alatt, VAM Design Center

450 munkanap után, 25.000 megtett km-el a hátunk mögött, 6.000 km-es távolságot áthidalva, 1,2 millió dollár értékű aranytárgy bemutatásával várjuk látogatóinkat a VAM Design Centerben, ahol 800 m2-en barangolhatnak a múltunk és emlékezetünk gyönyörű tárgyi emlékei között.

Tisztelettel a szervezők

Dr. Bencze István, Széles Attila, Papp Atilla

A hírt közzétette: Versegi-Herczeg Balázs Nimród, a Tagozati Egyeztető Tanács titkára

http://www.emberekaranyban.hu


A kiállítás időtartama:
2012. Szeptember 5. - 2012. December 31.
Helyszíne:
VAM Design Center - 1061, Budapest, Király utca 26.
Nyitvatartási idő:
H-V: 9.00-19.00