2012. április 5., csütörtök

Szabadságot a léleknek, - útban a fizikai halhatatlanság felé



Aszalt szilva és az immunrendszer





Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns
hatású gyümölcsökről.

Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a
legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült,
hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk
erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.

Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi
áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin
tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri
megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba lépő nőknek is ajánlott,
mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.
Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszererősítő, ráadásul az áfonyával
ellentétben könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az
immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát fogyasszunk. További
pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül
gazdag. Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas
cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz.