2012. szeptember 19., szerda

Nők lázadása-interjúk demonstráció idején


A demonstráció közvetlen kiváltó oka Varga István (Fidesz) parlamenti képviselő néhány nappal ezelőtti, egy hajnali órán elmondott beszédének része volt, amelynek lényege, hogy a családon belül akkor becsüljük csak meg egymást, ha a nők kellő számú, négy-öt gyereket szülnek, és amíg ez nincs, addig helye van a családon belüli erőszaknak. 2012. szeptember 16-án, a Nők lázadása Facebook-csoport által szervezett demonstráción több ezer ember, köztük több közéleti személyiség is követelte a nők önrendelkezésének függetlenségét.
A társadalmi nyomásra a Fidesz visszakozott: a Parlamentben elfogadták, hogy a családon belüli erőszak önálló jogállásként kerüljön bele a Büntető Törvénykönyvbe (BTK). Ezt érdekvédelmi szervezetek évek óta próbálják elérni. Parlamenti képviselőket és civileket kérdeztünk, mit is gondolnak erről.

Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarország (SZEMA) vezetője
Ungár Klára és "díjnyertes" transzparense (a szerző fotója)
Ungár Klára és “díjnyertes” transzparense (a szerző fotója)
Ez a mondat nem csak a családon belüli erőszakról szólt, hanem a Fidesz vezérszónokának a nőképéről: hogy hol a nő helye a társadalomban és mi is a dolga. Ha jól értem, akkor a nő kapcsán konkrétan egy szülőgépre gondolt.
Nem csak Varga képviselő úrról van szó, hanem arról is – ezt láthatjuk a megválasztásuk óta eltelt két évben –, hogy a Fidesznek egy nagyon koherens nőképe van, amit megtámogatnak az adótörvénnyel, hogy a jobban keresők le tudják írni a gyerek után járó adókedvezményt. A gyengébben keresők ezt nem tudják megtenni, a családi pótlék nem emelkedik, az abortusztablettát tiltják, az abortuszt nem helyeslik.
Ha összeszedjük darabonként a különböző intézkedéseiket, akkor azok teljes mértékben alátámasztják azt, amit Varga képviselő úr elég szerencsétlen módon fogalmazott meg, azaz hogy a nő maradjon szépen otthon és szüljön, mert ez a dolga. Ez a XXI. században, egy Európa Unió-beli országban teljesen abszurd, ahol már az elmúlt száz évben sikerült kivívni, hogy a nőknek szavazati joguk legyen, hogy iskolába és egyetemre járhassanak. A történelem is rákényszerítette a családokat a kétkeresős családmodellre. Aztán Varga képviselő úr folytatta a hozzászólását azzal, hogy ha megvan a négy-öt gyerek, akkor utána jöhet az önmegvalósítás.
A Fidesz nőképe abszurd! Nem partnernek tekinti a nőt, hanem másodlagos állampolgárnak. Nem tekinti ugyanolyan jogosítványokkal rendelkező embernek, mint a férfit. De szerencsére már elég sok olyan család van, ahol a párkapcsolatban élők partnernek tekintik és megbecsülik egymást: ahol a férfi is mosogathat, porszívózhat vagy enni adhat a gyereknek.
Nem tartunk még ott, pedig kellene, hogy a férfiak is elmehessenek GYED-re. Nem tartunk még ott, hogy az oktatásba bekerüljön egy másik családi minta is: például hogy anya újságot olvas, apa mosogat. Az olvasókönyvekből mi csak a fordítottját ismerjük.
Ez a tüntetés lényegében a női jogokról és Fidesz valóságtól és a normálistól is elrugaszkodott nőképe elleni lázadás volt.

Gerlóczy Ferenc újságíró, rádiós (Tilos rádió)
Álljon a hatalom kétharmada nőkből! Ezt kellene a zászlóra tűzni, mert minden politikai válságot megoldanának a nők. A nők lehetnének a konszenzus!
Gerlóczy Ferenc sosem bántott nőt (a szerző fotója)
Gerlóczy Ferenc sosem bántott nőt (a szerző fotója)
A Nők lázadása demonstráció szerintem történelmi esemény volt, mert átvette a kezdeményezést a Millától, nem a demonstráció szervezésében, hanem az ország megszólításában. Nem véletlen, hogy a Fidesz pont most hátrált meg és nem más kérdésben.
A fogantatás és a születés tekintetében több a fiú, de sérülékenyebbek és halandóbbak, ezért a nagykorúságot elérve már több a nő. Nem ők csinálják a háborúkat, mert nem a diktatúra logikája szerint működnek.
A Fidesz katonai összeírásról beszél, és a jelentkezés elmulasztása esetén büntetne akkor, amikor erőszakos félkatonai szervezetek masíroznak Magyarország különböző településein. Egyedül Veszprémben sikerült a helyi társadalomnak egy jobbikos tüntetést ellendemonstrációval legyőznie. Nagy bánatom, hogy nem csatlakozott a Lehet Más a Politika (LMP) helyi pártja a veszprémi civilekhez, mindegy, ez egy lokális ügy. Most például láttam már LMP-és zászlókat a Nők lázadása tüntetésen, de ez nem volt szokásuk korábban.
A tüntetésen Változást 2014 feliratú piros trikókat is lehetett látni. Fontos dolog, mert kérdés, hogy mi történik holnap, amikor a családban erőszakos a pasi például, vagy mit lehet tenni, amikor éppen most rúgnak ki jogtalanul a munkahelyünkről azért, mert öregek vagyunk, félő, hogy szülni megyünk, vagy számtalan oka lehet. Nincs mese, szükség van a civil politizálásra!

Szalay Kriszta színész, író, rendező
Szalay Kriszta felolvasott (a szerző fotója)
Szalay Kriszta felolvasott (a szerző fotója)
Nem tartom jónak, ha valamit tüntetésnek vagy lázadásnak hívunk. Rendet kell tenni a fejekben az egész országban és a parlamenti képviselőkében is. Nekünk együtt kell kommunikálnunk.
Nem lehet ostoba mondatokkal félresöpörni rétegeket, hogy például mindenki annyit ér, amennyije van, hogy szüljenek a nők, aztán akkor majd megbecsüljük őket. Nem lehet, mert erre a nők reakciója az lehetne, hogy minden férfi annyit ér, ahány spermája van. Nem szabad erre a szintre eljutnunk. Tehát én nem tüntetni és nem lázadni jöttem ide, hanem képviselni azokat az embereket, akik ezt nem tudják megtenni: a családon belüli erőszak áldozatait.
Itt beszélni kell elsősorban a gyerekekről, akik mindezt megélik, de azokat is megértem, akik bántják a gyengébbeket, mert látom az esendőségüket. Úgyhogy ez nagyon sokoldalú kérdés, ezért nem lehet egyetlen mondattal lesöpörni a Parlamentben, és sehol sem.
Az, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek, nyilván nem egy nap alatt fog megtörténni. Nem megoldás, ha Varga István úr üt és tockost ad a nőknek egy-egy mondatával, mert ez ugyanúgy családon belüli erőszak, amit ő csinál, hiszen honatya! Ehhez a feleknek nem ütni egymást, hanem kommunikálniuk kell!

Lamperth Mónika, Magyar Szocialista Párt (MSZP)
Lamperth Mónika a sűrűjében (fotó: Zina Mihailova)
Lamperth Mónika a sűrűjében (fotó: Zina Mihailova)
Nagyon jó, hogy sokan voltak a tüntetésen, és nagyon jó, hogy Varga István fideszes képviselő otromba szavaira ilyen hamar föllázadtak, és nem csak a nők, hanem mindenki, aki hisz abban, hogy egy modern társadalomban a férfiaknak és a nőknek is egyforma lehetőséget kell biztosítani, hogy maguk dönthessék el, hogyan akarnak élni. Mikor akarnak családot alapítani, hány gyermekük legyen és milyen karriert építsenek.
Ez nem női ügy, ez az egész társadalom ügye! Nagyon sokszor tapasztaltam, hogy az esélyegyenlőség kérdése nincs rendben Magyarországon sem a közgondolkodásban, és sajnos konzervatív oldalról a Parlamentben sem, mert a törvények papíron garantálják ezeket a jogokat, de a gyakorlatban nem így van.
Úgyhogy nagyon jó, hogy a magyar társadalom megmozdult, nagyon jó, hogy sok nő és férfi mondja azt Varga Istvánnak és a hozzá hasonló gondolkodásúaknak: eddig és ne tovább!

Kováts Virág az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) képviseletében
Az egyenlő jogok mellett állok ki, mert azt gondolom, hogy mindenkinek ugyanolyan jogok és esélyek járnak. A kormány nem különböztetheti meg az embereket aszerint, hogy milyen színűek, hogy puncijuk vagy farkuk van-e, hogyan gondolkodnak, milyen a politikai beállítottságuk vagy milyen a vallásuk.
Ki kell állnunk magunkért! Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a változtatáshoz megtesszük a megfelelő lépéseket, nem másoktól várjuk el. Azt gondolom, hogy a nők szeretnének tenni magukért, tehát akarnak és tudnak is lépni, ha kell.

Németh László szociálpolitikus, szociális munkás
A rendszerváltó erő (a szerző fotója)
A rendszerváltó erő (a szerző fotója)
A konzervatív honatyák kereszténynek vallják magukat, közben meg hazudnak. A családi normákkal kapcsolatban elképesztő középkori elveket képviselnek, azt gondolják, hogy a férfi feljebbvaló a nőtől. De hát ez korlátoltság! Ez a gondolkodás a világnak azon a részein, ahol az emberek egyenlőbb társadalmi feltételeket szeretnének, nem elfogadott. Szerintem mindenkinek errefelé kellene tartania.
Paradox helyzet, ami a magyar politikát jellemzi, mert a kormány a kétharmad szavazati többségével azt hiszi, hogy amit arrogánsan kijelent, az érvényes. Miközben meg nem érvényes, még akkor sem, ha a kétharmad mondja. Ez a táptalaja annak is, hogy a gyűlöletbeszéd ennyire elterjedt.
A nőkkel és a családon belüli erőszakkal kapcsolatban pedig megint ott van a bárgyú konzervatív nézőpont: szerintük helyénvaló, ha fizikai bántalmazás történik. Sőt az iskolákat is visszavinnék a középkorba, hogy a pedagógus akár pofont is adhasson.
Ezek a pozícióba helyezett politikusok műveltség híján azt hiszik, hogy amit mondanak, az maga a bölcsesség és mindenkire nézve igaz. Ez a legnagyobb probléma. És amikor kétharmad birka béget együtt ugyanebben a szellemben, az abszurditás! A parlamenti működésre mostanában jellemző kis magyar abszurd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése