2012. június 8., péntek

A születés méltóságáért

A születés méltóságáért - Ágiért 

Szívhang

Alulírott édesanyák és édesapák fölemeljük szavunkat a családok alapvető jogainak védelmében. 

Hisszük, hogy emberi létünk alapja az emberi méltóság, amely az élet első pillanatától kezdve sérthetetlen. 

Hisszük, hogy a jövő Magyarországa a születendő gyermek, akit a magyar nyelv nem véletlenül nevez áldásnak. Hisszük, hogy a gyermek valóban áldás, nem pedig teher. S hisszük azt is, hogy a gyermekszülés szentség, életünk kitüntetett fordulópontja, nem pedig leróható rutinfeladat. 

A szülés-születés biztonságát számunkra elsősorban annak tudata jelenti, hogy a Teremtő, vagy - más megfogalmazásban - a természet az anyákat alkalmassá tette és elegendő erővel látta el a kisbabák világra hozatalára. 

Gyermekeink felelős szaksegítség jelenlétében, osztatlan, személyre szabott figyelmével, lelki, fizikai és szakmai gondoskodásával, háborítatlanul tudtak a lehető legegészségesebben megszületni. 

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, és magunk is ezt tapasztaltuk: a szülés-születés minősége nagyban befolyásolja a gyermek testi és lelki egészségét, a családi élet minőségét, a gyermekvállalási kedvet - s távolabbra tekintve: a nemzet boldogulását.
Mi, akik méltó körülmények között élhettük át gyermekünk világra jövetelének szent pillanatát, kimondhatjuk, hogy a szülés természetes, élettani folyamata egész életünket átformáló, az időben kibontakozó áldássá vált magunk és környezetünk számára.
Nem hordozunk magunkban szülésünk okozta testi sérüléseket és lelki terheket, legtöbbünk örömmel szült és szül újabb és újabb gyermeket, nevel nagy családot. 


Személyes történeteinkből megosztó, felkavaró társadalmi ügy lett, noha a családok sérthetetlen és elidegeníthetetlen joga, hogy gyermekeik születését szabadságban, méltóságban és teljes biztonságban élhessék át akár intézeten belül, akár intézeten kívül. Szeretnénk, ha ennek lehetősége megadatna nemcsak gyermekeinknek, de már kortárs szülőtársainknak is. 

Mi, akik a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, a Napvilág Születésházban vagy otthonunkban részesei lehettünk a háborítatlan szülés eseményének, ezt a gyermekszülésbe, gyermekvállalásba vetett bizalmat köszönhetjük dr. Geréb Ágnesnek és elkötelezett munkatársainak. 

Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a magyar állam, annak felelős döntéshozói, hatóságai, igazságszolgáltatási szervei a születés méltóságának biztosításával védjék a magyar családokat, segítsék őket boldogabb gyermekvállaláshoz, juttassák a nemzetet több polgárhoz. 

Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a külföldön már meghonosodott bábai, háborítatlan szülészeti ellátási modell intézményi és otthoni keretek között is minél szélesebb körben elfogadottá váljon.

Elengedhetetlennek tartjuk e modell legkiválóbb és legtapasztaltabb, nemzetközileg is elismert hazai képviselője, dr. Geréb Ágnes szakmai és emberi rehabilitációját. 

Támogatom: http://www.szuleteshaz.hu/2012-alairas-Agiert/ 



Forrás:* www.nemzetihirhalo.hu ****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése