Áldott Újjászületést, Áldott Termékenységi Ünnepet kívánok Minden Kedves Olvasómnak!
Ősi pogány hagyományokat követve tüzeket gyújtanak a nap hajnalán, és keményre főzött - vagy kifújt héjú - tojásokat festenek tarkára. Ez is termékenység-szimbólum. Őseink amulettként tisztelték az ekkor gyűjtött és festett tojásokat.
Az ősi idők tojásgyűjtése, különböző madárfészkekben
keresése is fellelhető a mai szokások közt: amikor gyermekeink számára Húsvéthétfőn festett tojásokat, csokinyuszikat rejtünk el a kert fái, bokrai alatt, vagy akinek erre nincs lehetősége, a lakásban rejt el húsvéti tojásfészkeket, amit ők kitörő örömmel kutatnak fel. A virágos, tojásos kosárka is a madárfészket szimbolizálja.
A tojás megjelenési formája is szimbólum: a ragyogó sárga gömb a belsejében maga a Napisten, fehér héja a Fehér Istennő, az egész pedig az újjászületést jelképezi.
A nyúl, mint termékenység-szimbólum - nem igényel bővebb magyarázatot. Ez az állat Eostre istennőhöz tartozik.
Az ünnepi asztalon a tojásételek mellett a magos sütemények, zöldsaláták, a tavasz első virágai is helyet kapnak.
Alkalmazzunk bátran napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, fenyőmagot és tetszés szerint más magokat, ételeink ízesítésére.
Az ünnep hagyományos színei: a világoszöld, citromsárga és halványrózsaszín. (Forrás: Internet)
keresése is fellelhető a mai szokások közt: amikor gyermekeink számára Húsvéthétfőn festett tojásokat, csokinyuszikat rejtünk el a kert fái, bokrai alatt, vagy akinek erre nincs lehetősége, a lakásban rejt el húsvéti tojásfészkeket, amit ők kitörő örömmel kutatnak fel. A virágos, tojásos kosárka is a madárfészket szimbolizálja.
A tojás megjelenési formája is szimbólum: a ragyogó sárga gömb a belsejében maga a Napisten, fehér héja a Fehér Istennő, az egész pedig az újjászületést jelképezi.
A nyúl, mint termékenység-szimbólum - nem igényel bővebb magyarázatot. Ez az állat Eostre istennőhöz tartozik.
Az ünnepi asztalon a tojásételek mellett a magos sütemények, zöldsaláták, a tavasz első virágai is helyet kapnak.
Alkalmazzunk bátran napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, fenyőmagot és tetszés szerint más magokat, ételeink ízesítésére.
Az ünnep hagyományos színei: a világoszöld, citromsárga és halványrózsaszín. (Forrás: Internet)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése