Hidegen Sajtolt Olajok
Tökmag olaj
A tökmagolaj jótékony
hatását a magas omega3 telítetlen zsírsavtartalmának és gazdag E- és F-
vitamin tartalmának köszönheti.
E-, F-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin: gyulladás-gátló, magzatoknál
elősegíti az idegrend-szer optimális kifejlődését, emellett felnőtteknél
csökkenti a gyomorsavat.
·
Antioxidánsok: (
szelén, A- és E-vitamin, Koenzim-Q ) hozzájárulnak szerveze-tünk gyors
regenerálódásához, a szabadgyökök megkötésével pedig lassítják az
öregedési folyamatokat.
·
Delta-7 fitoszterol: csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását, illetve enyhíti
annak tüneteit. Antimikrobiális és vizelethajtó hatása miatt alkalmas a
húgy-utak fertőtlenítésére, átmosására.
·
Telítetlen zsírsavak: ( omega-3-, omega-6-, omega-9-, zsírsav ) Testi és szellemi
teljesítőképesség fokozása; koleszterinszint csökkentése; szívinfarktus kialakulásának
megelőzése.
·
Nyomelemek:(ásványi anyagok)
nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz, mangán, melyek
elengedhetetlenül szükségesek a szervezet egészséges működéséhez.
A
tökmagolaj felhasználási területei:
A tökmagolaj gyógyászati felhasználása mellett
kulináris célokra is kiválóan alkalmas. A magból készült olajat használják
salátákhoz, pár cseppet tesznek a levesekbe és kifőtt tésztákra, de alacsony
égési hőmérséklete miatt sütésre nem alkalmas. Jól használható nyers
zöldségekhez és gyümölcsökhöz, kifejezetten aromás íze pikánsan „fűszerezi”
ételeinket. A tökmagolaj feszesíti és erősíti a kötőszövetet, ezért jól
alkalmazható masszázsokhoz is.
Javasolt napi adag:
kíméletes hidegen sajtoltból, 1evőkanál;
hidegen sajtoltból 1 teáskanál.
Napraforgó olaj:
Koleszterinmentes.
A jellegzetes ízű, hidegen sajtolt napraforgóolaj
hatásos a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben. GazdagA-, D- és
E-vitaminokban, magas a linolsavtartalma, ez teszi könnyen emészthetővé és
igen értékessé.
Méregtelenítésre nagyon alkalmas. Magas E-vitamin
tartalma szépé teszi a bőrt.
Fontos tudni, hogy a hidegen sajtolt olaj, nincs
kitéve semmilyen kémiai hatásnak. Nincs kezelve semmivel (benzin-származékokat,
adalékokat nem tartalmazz).
Nagyon értékes, hiszen sok E vitamint tartalmaz, C vitamint és egyéb ásványi anyagokat.
Nagyon értékes, hiszen sok E vitamint tartalmaz, C vitamint és egyéb ásványi anyagokat.
Lenmag olaj:
Gazdag A-, B-, C-, D-, és E- vitaminokban. Kálium,
foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel,
kobalt, jód stb. természetes forrása, többszörösen telítetlen zsírsav- omega-3
és omega-6 telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
- A lenmagolaj serkentheti az
agyműködést és a kapilláris vérerek munkáját (agyban, vesében, szemben), azok
eldugulását, és számos öregkori nyavalyától kímélhet meg.
- Szabálytalan szívverés,
szívszélütés, szívizomgyulladás kiegészítő kezelője is lehet.
- Természetes úton csökkenthető vele a
vérsűrűség.
- Csökkentheti a gyomorsav roboráló
hatását, kimossa a koleszterint, szabályozza a glükóz jelenlétét a vérben.
- Kiváló májtisztító, különösen
zsírmáj esetén. Megszüntetheti a székrekedést, szabályozhatja és rendszeressé
teheti a bélmozgást. Az olajban található kéksav -glikozidák miatt gyulladásos
betegségek kezelésére alkalmazható, (ízületi gyulladások, gennyes – fekélyes
sebek), mert lokálisan tágítja az ereket és lazítja a szöveteket. Izomláz,
izomfájás enyhítésére is javasolható. Rovar-és méhcsípés helyét bekenve, a
lenmagolaj kiszívja a mérget a szervezetből. Száraz bőr (hámlás) esetén a
tüneteket megszüntetheti.
Ajánlott napi adag:
Belsőleg: salátákhoz 1-2 mokkáskanálnyit, önállóan étkezés
közben ill. utána.
Külsőleg: ízületekre, csípésekre vékonyan felkenve.
Külsőleg: ízületekre, csípésekre vékonyan felkenve.
Mákolaj
,,A mákolaj a csontritkulás természetes csodaszere.”
Klinikai tesztek igazolták, hogy a mákolaj fogyasztók
csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.
A mákolaj aminosavakban, többszörösen telítetlen
omega3 zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban
gazdag.
·
elősegíti a
magas vérnyomás csökkentését
·
kedvező
zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia
kialakulása
·
normalizálja
a vér koleszterinszintjét
·
jótékony
hatása kimutatott a sebek gyógyulásában
·
növeli a
szellemi teljesítőképességet
·
idegerősítő,
idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású
·
A csontozat
elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési
folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas
foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.
A mákolaj felhasználási területei:
A mákolaj klasszikus alapanyaga a keleti
konyhának. Különleges aromája péksüteményekben érvényesül leginkább, de
salátákhoz és gyümölcslevesekhez is kiválóan társítható.
Számos ünnepi étel készíthető vele, mint a magyar
különlegesség a bejgli vagy a mákos guba.
Ezen kívül desszertek, rétes, fagylalt, palacsinta
töltelék, sütemény és számos más étel alkotóeleme.
Egyszerűen fogyasztható natúron naponta 1-2
kiskanállal reggel étkezés előtt vagy reggelire pirított kenyérre csepegtetve.
Dióolaj
A dióolaj jótékony hatását
elsősorban gazdag B- és E- vitamin és magas omega3 telítetlen
zsírsavtartalmának köszönheti.
·
Különösen
ajánlott az érelmeszesedés megelőzése szempontjából
·
Csökkenti a
koleszterinszintet, vérrögképződést és trombózis kialakulását
·
Stresszes
helyzetben is alkalmas a vérnyomás csökkentésére
·
Antioxidáns
hatása kimutatott
·
Erősíti a
szívet, a keringést és az idegeket a benne lévő B-vitamin serkenti az
agyműködést és a koncentrációs képességet.
·
A dióolaj
linolsav-tartalma különösen magas. Az esszenciális zsírsavakhoz tartozó
linolsav segít a reumatikus ízületgyulladásban szenvedő betegek terápiájában.
·
Kozmetikai
célokra, masszázsokhoz és ajakápolóként is kiválóan alkalmas, továbbá
pikkelysömör és bőrirritáció kezelésére is használják.
·
E-vitamin-tartalma
a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású, késlelteti a bőr öregedését.
A dióolaj
felhasználási területei:
Roston sült húsokhoz utólagos ízesítéshez, valamint
rövid ideig sütött húsok sütéséhez a napraforgó vagy olíva olajhoz keverve
pikáns ízt kölcsönöz a sülteknek.
Édességek tésztájába (palacsinta, császármorzsa,
piskóta), valamint mártásokhoz, szószokhoz és főzelékekhez keverve tovább
fokozhatjuk az íz hatást.
Salátaszószokban különösen jól harmonizál a kevésbé
savanyú ecetfajtákkal. (leginkább a gyümölcsecettel és a balzsamecettel).
Jól használható nyers zöldségekhez és gyümölcsökhöz,
kifejezetten aromás íze pikánsan „fűszerezi” ételeinket. A galambhegysalátához
és a céklához illik a leginkább.
Máriatövismag
olaj
Szilimarin, omega-3 és omega-6 többszörösen telítetlen
zsírsav tartalom.
A máriatövis legjelentősebb hatása az, hogy a májat
erősíti, segít hatástalanítani a gyógyszerek, a vegyi szennyező anyagok és
az alkohol hatását.
A máriatövis háromféleképpen védi a májat.
·
Egyrészt
stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok
behatolását a sejtbe.
·
Másrészt
hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. (A szabad
gyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek képesek kárt okozni más molekulákban,
akár még a sejteken belül is.) Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak.
·
Harmadrészt
pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését,
felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek
lecserélését.
Elősegíti a
májbetegedések, többek között a vírusos májgyulladás (hepatitis) és a májzsugor
(cirrózis) gyógyulását, segít gombamérgezések esetén is.
Rákos betegeknél a májkárosodás bekövetkezésének
esélyét csökkenti, sőt segíti a betegség során a szervezetben felszaporodó méreganyagok
kiürülését.
Hasznos lehet az endometriosis (a női meddőség
egyik legfőbb oka) kezelésében is.
Az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében
is hasznos
Szoptatós anyáknál segíti a tejelválasztást.
Vörös Szőlőmag Olaj
(kizárólag válogatott és tisztított, Zweigelt, Othello
és Kékfrankos szőlő magjából készül)
A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag
bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban,
linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és
koleszterinmentes.
Magas az E vitamin tartalma. Az antioxidáns
(szabadgyökmegkötő) hatása 18,4-szer jobb, mint a C vitaminnak, és 50-szer
nagyobb, mint az E vitaminnak.
Tulajdonságok, jellemzők, hatások:
Megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a
vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt.
Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, növeli a “jó” HDL és
csökkenti a “rossz” LDL szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a
szívinfarktus előfordulási esélyét. Javítja a látást, megelőzheti a szürke
hályog kialakulását. Markánsan antioxidáns hatású, védi a sejtek
genetikai anyagát a káros hatások ellen, így gátolva meg a rák kialakulásának
lehetőségét. A vörös szőlő rezveratrolt tartalmaz. A férfiaknál a
prosztatára és az impotenciára lehet jó hatású, míg a nőknél a változókor
kellemetlen tüneteit enyhítheti. Agyérelmeszesedésben szenvedők emlékezetét
javíthatja. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen. Az
öregedési folyamatokat lassítja.
Hatékony kozmetikai szer:
A bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi
korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket
stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan
felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására. Számos előnyös
élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek
tartják.
Külsőleg-belsőleg egyaránt
alkalmazható.
Belsőleg fogyasztva az ajánlott napi fogyasztás, egy
teás vagy egy evőkanállal, de akár hidegkonyhai ételek készítéséhez és főzéshez
is alkalmazható!
Külsőleg alkalmazva heti 1-2 alkalommal arcra – dekoltázsra használjuk, majd 20 perc múlva mossuk le. A szőlőmag-olajos masszázzsal rendkívüli eredmények érhetők el.
A hajtöveken alkalmazva regenerálja a hajhagymákat.
Külsőleg alkalmazva heti 1-2 alkalommal arcra – dekoltázsra használjuk, majd 20 perc múlva mossuk le. A szőlőmag-olajos masszázzsal rendkívüli eredmények érhetők el.
A hajtöveken alkalmazva regenerálja a hajhagymákat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése