2016. november 11., péntek

HIDEGEN SAJTOLT OLAJOK

Hidegen Sajtolt Olajok

Tökmag olaj

A tökmagolaj jótékony hatását a magas omega3  telítetlen zsírsavtartalmának és gazdag E- és F- vitamin tartalmának köszönheti.

E-, F-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin: gyulladás-gátló, magzatoknál elősegíti az idegrend-szer optimális kifejlődését, emellett felnőtteknél csökkenti a gyomorsavat.

·         Antioxidánsok: ( szelén, A- és E-vitamin, Koenzim-Q ) hozzájárulnak szerveze-tünk gyors regenerálódásához, a szabadgyökök  megkötésével pedig lassítják az öregedési folyamatokat.
·         Delta-7 fitoszterol: csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását, illetve enyhíti annak tüneteit. Antimikrobiális és vizelethajtó hatása miatt alkalmas a húgy-utak fertőtlenítésére, átmosására.
·         Telítetlen zsírsavak: ( omega-3-, omega-6-, omega-9-, zsírsav ) Testi és szellemi teljesítőképesség fokozása; koleszterinszint csökkentése; szívinfarktus kialakulásának megelőzése.
·         Nyomelemek:(ásványi anyagok) nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz, mangán, melyek elengedhetetlenül szükségesek a szervezet egészséges működéséhez.
A tökmagolaj felhasználási területei:
A tökmagolaj gyógyászati felhasználása mellett kulináris célokra is kiválóan alkalmas. A magból készült olajat használják salátákhoz, pár cseppet tesznek a levesekbe és kifőtt tésztákra, de alacsony égési hőmérséklete miatt sütésre nem alkalmas. Jól használható nyers zöldségekhez és gyümölcsökhöz, kifejezetten aromás íze pikánsan „fűszerezi” ételeinket. A tökmagolaj feszesíti és erősíti a kötőszövetet, ezért jól alkalmazható masszázsokhoz is.
Javasolt napi adag:
kíméletes hidegen sajtoltból, 1evőkanál;
hidegen sajtoltból 1 teáskanál.

Napraforgó olaj:

Koleszterinmentes.

A jellegzetes ízű, hidegen sajtolt napraforgóolaj hatásos a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben. GazdagA-, D- és E-vitaminokban, magas a linolsavtartalma, ez teszi könnyen emészthetővé és igen értékessé.
Méregtelenítésre nagyon alkalmas. Magas E-vitamin tartalma szépé teszi a bőrt.
Fontos tudni, hogy a hidegen sajtolt olaj, nincs kitéve semmilyen kémiai hatásnak. Nincs kezelve semmivel (benzin-származékokat, adalékokat nem tartalmazz).
Nagyon értékes, hiszen sok E vitamint tartalmaz, C vitamint és egyéb ásványi anyagokat.



Lenmag olaj:

Gazdag A-, B-, C-, D-, és E- vitaminokban. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód stb. természetes forrása, többszörösen telítetlen zsírsav- omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

-       A lenmagolaj serkentheti az agyműködést és a kapilláris vérerek munkáját (agyban, vesében, szemben), azok eldugulását, és számos öregkori nyavalyától kímélhet meg.
-       Szabálytalan szívverés, szívszélütés, szívizomgyulladás kiegészítő kezelője is lehet.
-       Természetes úton csökkenthető vele a vérsűrűség.
-       Csökkentheti a gyomorsav roboráló hatását, kimossa a koleszterint, szabályozza a glükóz jelenlétét a vérben.
-       Kiváló májtisztító, különösen zsírmáj esetén. Megszüntetheti a székrekedést, szabályozhatja és rendszeressé teheti a bélmozgást. Az olajban található kéksav -glikozidák miatt gyulladásos betegségek kezelésére alkalmazható, (ízületi gyulladások, gennyes – fekélyes sebek), mert lokálisan tágítja az ereket és lazítja a szöveteket. Izomláz, izomfájás enyhítésére is javasolható. Rovar-és méhcsípés helyét bekenve, a lenmagolaj kiszívja a mérget a szervezetből. Száraz bőr (hámlás) esetén a tüneteket megszüntetheti.
Ajánlott napi adag:
Belsőleg: salátákhoz 1-2 mokkáskanálnyit, önállóan étkezés közben ill. utána.
Külsőleg: ízületekre, csípésekre vékonyan felkenve.

Mákolaj

,,A mákolaj a csontritkulás természetes csodaszere.”
Klinikai tesztek igazolták, hogy a mákolaj fogyasztók csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

A mákolaj aminosavakban,  többszörösen telítetlen omega3 zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag.
·         elősegíti a magas vérnyomás csökkentését
·         kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása
·         normalizálja a vér koleszterinszintjét
·         jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásában
·         növeli a szellemi teljesítőképességet
·         idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású
·         A csontozat elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.  A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.
A mákolaj felhasználási területei:
A mákolaj klasszikus alapanyaga a keleti konyhának.  Különleges aromája péksüteményekben érvényesül leginkább, de salátákhoz és gyümölcslevesekhez is kiválóan társítható.
Számos ünnepi étel készíthető vele, mint a magyar különlegesség a bejgli vagy a mákos guba.
Ezen kívül desszertek, rétes, fagylalt, palacsinta töltelék, sütemény és számos más étel alkotóeleme.
Egyszerűen fogyasztható natúron naponta 1-2 kiskanállal reggel étkezés előtt vagy reggelire pirított kenyérre csepegtetve.

Dióolaj

A dióolaj jótékony hatását elsősorban gazdag B- és E- vitamin és magas  omega3 telítetlen zsírsavtartalmának köszönheti.

·         Különösen ajánlott az érelmeszesedés megelőzése szempontjából
·         Csökkenti a koleszterinszintet, vérrögképződést és trombózis kialakulását
·         Stresszes helyzetben is alkalmas a vérnyomás csökkentésére
·         Antioxidáns hatása kimutatott
·         Erősíti a szívet, a keringést és az idegeket a benne lévő B-vitamin serkenti az agyműködést és a koncentrációs képességet.
·         A dióolaj linolsav-tartalma különösen magas. Az esszenciális zsírsavakhoz tartozó linolsav segít a reumatikus ízületgyulladásban szenvedő betegek terápiájában.
·         Kozmetikai célokra, masszázsokhoz és ajakápolóként is kiválóan alkalmas, továbbá pikkelysömör és bőrirritáció kezelésére is használják.
·         E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású, késlelteti a bőr öregedését.
A dióolaj felhasználási területei:
Roston sült húsokhoz utólagos ízesítéshez, valamint rövid ideig sütött húsok sütéséhez a napraforgó vagy olíva olajhoz keverve pikáns ízt kölcsönöz a sülteknek.
Édességek tésztájába (palacsinta, császármorzsa, piskóta), valamint mártásokhoz, szószokhoz és főzelékekhez keverve  tovább fokozhatjuk az íz hatást.
Salátaszószokban különösen jól harmonizál a kevésbé savanyú ecetfajtákkal. (leginkább a  gyümölcsecettel és a balzsamecettel).
Jól használható nyers zöldségekhez és gyümölcsökhöz, kifejezetten aromás íze pikánsan „fűszerezi” ételeinket. A galambhegysalátához és a céklához illik a leginkább.

Máriatövismag olaj

Szilimarin, omega-3 és omega-6 többszörösen telítetlen zsírsav tartalom.
A máriatövis legjelentősebb hatása az, hogy a májat erősíti, segít hatástalanítani a gyógyszerek, a vegyi szennyező anyagok és az alkohol hatását.
A máriatövis háromféleképpen védi a májat.

·         Egyrészt stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe.
·         Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. (A szabad gyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek képesek kárt okozni más molekulákban, akár még a sejteken belül is.) Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak.
·         Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.
Elősegíti a májbetegedések, többek között a vírusos májgyulladás (hepatitis) és a májzsugor (cirrózis) gyógyulását, segít gombamérgezések esetén is.
Rákos betegeknél a májkárosodás bekövetkezésének esélyét csökkenti, sőt segíti a betegség során a szervezetben felszaporodó méreganyagok kiürülését.
Hasznos lehet az endometriosis (a női meddőség egyik legfőbb oka) kezelésében is.
Az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hasznos
Szoptatós anyáknál segíti a tejelválasztást.

Ajánlott napi adag:1 mokkáskanálnyi az esti órákban 8-12 hétig

Vörös Szőlőmag Olaj

(kizárólag válogatott és tisztított, Zweigelt, Othello és Kékfrankos szőlő magjából készül)
A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.
Magas az E vitamin tartalma. Az antioxidáns (szabadgyökmegkötő) hatása 18,4-szer jobb, mint a C vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E vitaminnak.
Tulajdonságok, jellemzők, hatások:
Megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, növeli a “jó” HDL és csökkenti a “rossz” LDL szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét. Javítja a látást, megelőzheti a szürke hályog kialakulását. Markánsan antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, így gátolva meg a rák kialakulásának lehetőségét. A vörös szőlő rezveratrolt tartalmaz. A férfiaknál a prosztatára és az impotenciára lehet jó hatású, míg a nőknél a változókor kellemetlen tüneteit enyhítheti. Agyérelmeszesedésben szenvedők emlékezetét javíthatja. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen. Az öregedési folyamatokat lassítja.
Hatékony kozmetikai szer:
A bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására. Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.
Külsőleg-belsőleg egyaránt alkalmazható.
Belsőleg fogyasztva az ajánlott napi fogyasztás, egy teás vagy egy evőkanállal, de akár hidegkonyhai ételek készítéséhez és főzéshez is alkalmazható!
Külsőleg alkalmazva heti 1-2 alkalommal arcra – dekoltázsra használjuk, majd 20 perc múlva mossuk le. A szőlőmag-olajos masszázzsal rendkívüli eredmények érhetők el.
A hajtöveken alkalmazva regenerálja a hajhagymákat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése