2015. december 21., hétfő

KARACSUN - KARÁCSONY



Eljött az évkör utolsó nagy ünnepe, a Téli Napforduló, a Fény születésének pillanata.
December 21-én véget ér az éves ciklus, de addig még sok teendő vár ránk. Lelkiekben és tettekben egyaránt. Téli napforduló idején az egyre gyengülő erejű Napöreg, miután végig járta az évkört, nyugovóra tér Földanya méhében, erőt gyűjt, s a legsötétebb és leghosszabb éjjelen megszületik a Napfiú, aki az egyre növő fény, a hosszabbodó nappalok jelképe. Erre készülünk hát tűz – vagyis fény – gyújtásával, virrasztással, és fénylő fa – a luc fényt jelent – olajának égetésével !!

Őseink sólymot röptettek ezen az éjszakán, hiszen a kerecsen sólyom Nap jelkép és szent, szakrális szimbólumunk, állatunk. Oda-vissza szárnyal Öregösten és az Emberek között, miközben kérést és köszönetet visz az Égieknek, s áldást hoz a Földre. Jelképezi a születő Nap-fiú útjára bocsátását, vagyis a fény útját, mely újra ereje teljében kezd ragyogni.
Kara Csong Sötét Sólymot, Fekete Napot jelent, utalva a legsötétebb éjszakára, a Téli napforduló ünnepére. Másik neve Kerecseny, ebből származik a karácsony szó. Erre az ősi hitre épült rá a keresztény ünnepkör, s így lett Téli Napfordulóból Karácsony. Egy nép értékét és túlélésének kulcsát az adja, ha nyitottan és szeretettel él a világban más népek felé, ám gyökereit szilárdan őrzi, mindig és minden körülmények között. Ünnepeljük együtt a Fény születésének ünnepét december 21-én, s a szer-etet erői hatalmas erővel árasztják el a világot !!

Márai Sándor csodás szavaival zárom gondolataimat, melyek a várakozásról és az ünnepről szólnak:

"Megvárni, egy angyal és egy szent türelmével, amíg a dolgok - emberek, eszmék, helyzetek -, melyek hozzád tartoznak, eljutnak hozzád. Egyetlen lépést sem sietni feléjük, egyetlen mozdulattal, szóval sem siettetni közeledtüket.
Mert bizonyos emberek, eszmék, helyzetek, melyek életedhez, jellemedhez, világi és szellemi sorsodhoz tartoznak, állandóan útban vannak feléd. Könyvek. Férfiak. Nők !!

Barátságok. Megismerések, igazságok. Ez mind feléd tart, lassú hömpölygéssel, s találkoznotok kell egy napon. De te ne kapkodj, ne siettesd útjukat és közeledésüket. Ha nagyon sietsz feléjük, elkerülheted azt, ami fontos és személyesen tiéd. Várj, nagy erővel, figyelmesen, egész sorsoddal és lényeddel !!"

"Ha az ünnep elérkezik, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés.
Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás.
Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.
S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre !!”

Áldott Téli Napfordulót kívánok !! angel hangulatjel

Forrás: http://senshi.hu/joga/kara-csong-karacsony-293











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése