2013. március 23., szombat

Vállaljatok szolidaritást a kárpátaljai magyarokkal, s csatlakozzatok nyilatkozatunkhoz!

Nyilatkozat


2013. március 19.

Kérlek, magyar testvér, írd alá és add tovább minél előbb, és minél több címre!
Isten áldása kísérjen segítségedért!


2013. március 16-án vidékünkön, Kárpátalján a független Ukrajna történelme során először személyi atrocitásokra került sor magyar állampolgárokkal szemben nemzetiségük miatt.
A magyar forradalom és szabadságharc emlékének 165. évfordulója alkalmából március 16-án Ungváron két magyarországi diákcsoportra városnézés közben ukrán szélsőségesek támadtak, „imperialista, fasiszta, náci megszálló magyarok" és egyéb, obszcén szavak kíséretében ordítoztak a csoport tagjaira, lökdösődtek, inzultálták a tanárokat és diákjaikat, többükről a kokárdákat is letépték.
Sajnos nem egyedi esetről van szó. Az utóbbi években felerősödtek az ukrán nacionalisták szélsőséges megnyilvánulásai itt, Kárpátalján is. Emlékműveinket rongálják, a sajtóban rendszeresen jelennek meg magyarokat gyalázó és történelmünket elferdítő cikkek, megfélemlítő jellegű fáklyás felvonulásokat tartanak.
A kárpátaljai magyar ifjúsági és civil szervezetek nevében mélyen elítéljük ezeket a szélsőséges cselekedeteket, melyek békétlenséget szíthatnak vidékünkön.
Tudjuk, hogy az ukrán emberek többsége békés, toleráns, de sajnos egyre nagyobb teret kapnak az ilyen jellegű megnyilvánulások is. Emiatt felszólítjuk az illetékes hatóságokat, hogy azonnali hatállyal vizsgálják meg az eseteket, és vonják felelősségre a tetteseket! Továbbá kérünk minden jóérzésű ukrán kárpátaljai civil szervezetet és természetes személyt, határolódjon el ezen szerveződésektől, erőszakos, soviniszta megnyilvánulásaiktól!
Magyar testvéreink Kárpát-medence-szerte és azon túl, kérünk benneteket, vállaljatok szolidaritást a kárpátaljai magyarokkal, s csatlakozzatok nyilatkozatunkhoz!

 Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség
Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége
Momentum Doctorandus - Kárpátaljai Magyar Doktoranduszok és Aspiránsok Szervezete
Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet
Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet
Szent Márton Egyesület

 CSATLAKOZÁS ITT: