2012. október 6., szombat

Brutális élelmiszer-drágulás várható



2012, október 5 - 17:51
http://barikad.hu/brutalis_elelmiszer_dragulas_varhato-20121005


Élelmiszer-válság előtt állunk. A rendkívül forró és száraz nyár miatt 25-30 százalékos áremelkedés várható az alapvető élelmiszerek területén. Sajtóinformációk már idén jelentős drágulás várható: drágulnak a pékáruk, a tejtermékek, a burgonya, de jóval többet kell fizetni a húsokért is.

Brutális kenyérdrágulás előtt

A jelenlegi alapanyagárak mellett a kenyér és a pékáruk esetében 25-30 százalékos áremelésre van szükség a Pékszövetség szerint. Egyes magánvállalkozások szeptember 1-jével már emeltek a termékek árán, mások október elején szeretnék az önköltség növekedését érvényesíteni az árakban.

A zöldségek területén nem kell nagyobb mértékű drágulásra számítani, néhány százalékos áremelkedést azonban minden bizonnyal tapasztalhatunk majd a boltokban. Kivételt képez ez alól a burgonya, amelynek az ára karácsony előtt elérheti vagy meghaladhatja a 200 forintot is, tavasszal pedig még ennél is magasabb árakra kell számítani.

Tejért, húsért is jóval többet kell fizetni

A nagy meleg miatt a tejtermelés is elmaradt az elvárttól: a következő fél évben a Tej Termék Tanács becslései szerint 15-20 százalékkal emelkednek majd az árak, a feldolgozott termékek esetében – tej és sajtok – ennél alacsonyabb szintű, 10-15 százalékos árváltozás várható.

A következő időszakban a húsáruk is tovább drágulnak majd. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint a húsiparban legalább harmincszázalékos áremelésre lenne szükség. Ezt azonban a fogyasztókkal nem lehet megfizettetni.

Csődben az ágazat

Mindközül talán a legnagyobb bajban a húsipari ágazat van ma Magyarországon. Mint ismert, a napokban számolják fel a Kapuvári Hús Zrt.-t, de emellett szinte az egész ágazat komoly financiális válságban van. A húsipar csapdahelyzet van, hiszen a dráguló takarmányok miatt még jelentősebb áremelésre kényszerülnének, amit viszont a lakossággal már nem lehet megfizettetni.

Marad tehát az újabb veszteség lenyelése, de mint látjuk, erre egyre kevesebb cég képes. A szakma az áfa-csökkentésben látja a megoldást, ez azonban szinte biztos, hogy nem fog bekövetkezni.

Ángyán József az Ökopoliszon beszélt az húsipari ágazatról is: szerinte a nagy húsipari cégek elfoglalják a piacot, nem itthon vásárolnak, így pedig nem csoda, hogy alig van 3 millió sertés hazánkban. Ángyán felteszi a kérdést: ezek a cégek piaci alapon működnek, az olcsóbb külföldit veszik meg, de akkor miért fizetünk ezen cégeknek állami támogatást?

Nemzetbiztonsági kérdés

Ángyán József a fórumon ismét hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság jövőjét a családi gazdaságok jelentik, kisebbek és nagyobbak egyaránt, ezek a gazdasági egységek viszont csak akkor lehetnek versenyképesek a piacon, ha szövetkeznek egymással.

Szerinte a magyar mezőgazdaság egy ilyen irányváltás nélkül a dél-amerikai utat járhatja be, ahol a nagy tőkés társaságok az uralkodók, és ők jelentik a meghatározó gazdasági erőt. Erre utaló jelek a volt államtitkár szerint már most felfedezhetők. Példaként említette, hogy az általa vizsgált három megyében - Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Fejérben - átlagosan a bérbe adott állami földek 80 százalékát 24 gazdasági társaság szerezte meg. A kisebb gazdaságok - megyétől függően - 15-25 százalék bérelhető földhöz jutottak.

Kialakulóban van Magyarországon egy új, a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz köthető oligarcha, nagytőkés réteg, amelynek csak a piaci pozíciók fontosak - tette hozzá. Ángyán példaként hozta, hogy van olyan cég, amely a hungarikumnak mondott áruját 51 százalékban Németországban beszerzett alapanyagból állítja elő, a cégcsoport működését pedig egy Szingapúrban bejegyzett offshore cég fogja össze.

Nemzetbiztonsági kérdés az élelmiszer-biztonság – teszi hozzá. Ángyán szerint ma már itt nem rohan le senki egy másik országot, inkább gyarmatosítják a népet: hogy ne legyen képes ellátni saját magát élelemmel, vízzel.

barikad.hu

********************************************************************************************************************

1 KG ZSÍR ÁRA

„Kedden a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a körülmény, hogy egy kiló zsír ára 100 ezer pengő, élénken mutatja, hogy a fogyasztóközönség mennyire ki van szolgáltatva a feketepiacnak. Ki tud manapság 120 ezer pengőt adni egy kiló zsírért? Mert nemcsak a zsír kerül 155 ezer pengőbe, de a drágaság minden vonalon ijesztő. S ha meg is veszi valaki azt a 165 ezer pengős zsírt, pusztán zsírból táplálkozni nem tud. Lehetetlen állapot, hogy akkor, amikor egy kiló zsír 180 ezer pengő, a fizetések nem emelkednek megfelelő arányban. 215 ezer pengőt csak az tud ma zsírért adni, aki feketézik. Mert a kisember számára ez a 238 ezer pengő bizony nagy pénz. 296 ezer pengőért sokat kell dolgozni, s míg valaki megkeresi azt a 367 ezer pengőt, amibe egy kiló zsír kerül, ugyancsak elfárad. Valamikor 470 ezer pengőért, vagyis egy kiló zsír áráért sarokházat lehetett vásárolni. Ma egy kiló zsír áráért, 540 ezer pengőért már csak egy háromnegyed kiló zsírt lehet kapni. Itt tenni kell valamit. A 768 ezer pengős zsírt csak az tudja megfizetni, akinek van annyi pénze, hogy egy kiló zsírért 920 ezer pengőt adjon. Mert bizony ma ennyibe kerül egy fél kiló zsír.”

(Kazal László)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése