2018. május 1., kedd

A jelenlegi életmódunk fenntarthatatlan egészségügyi (és sok más) szempontból.

Kiss Balázs Kunó - Csillagmag: Májusi energiák






Május eleje
A hónap első felében a Szaturnusz kerül a fókuszba. A Szaturnusz a Küszöb Őre, azaz csak azt engedi át, ami Valódi, időtálló, túlmutat a földi három dimenzión. Ezért tartozik hozzá a lebontás, a megszilárdítás és a megkövülés. Ami nem akar Valódi lenni, az megmarad egy régi mintában, szépen lebomlik, elhal. Ami időtálló, az pedig berögzül. Alacsony szinten viszont a totális megállást jelképezi, amikor nem akarunk továbblépni abban, amiben pedig már igen időszerű lenne. Magas szinten segít arra figyelni, amitől menekül az ember, hogy az életben minden 100%-ban stabilan álljon, és ne fordítsuk el a fejünket olyan elől, amire pont rá kellene nézni. Ezekben a napokban fontos, hogy engedd el azt, ami el akar menni tőled…
* * *
Figyeld meg, hogy május első felében kivel és mivel találkozol, mi az, amin megütközöl, ami kiborít, ami kiveri nálad a biztosítékot. Milyen eszméknek veted alá magad vakon, gondolkodás nélkül? Pénz kell az élethez! Biztos? A párkapcsolat elengedhetetlen! Miért is? És így tovább... Mikor felbukkan valami hasonló eszme, bátran kérdőjelezd meg: biztosan úgy van, ahogy eddig gondoltad? Legyél nagyon kételkedő – főleg önmagaddal szemben! Nem kell, hogy ez blokkoljon és gátoljon, inkább abban segít, hogy átalakulhassanak a gondolataid! Mintha egy ismert játékot vizsgálnál, amiről eddig azt hitted, hogy érted, most viszont szétszeded, és új dolgokat fedezel fel benne, pusztán azáltal, hogy jobban a dolgok mögé nézel.
* * *
Hogyan tudod elfogadni és lényed részének tekinteni mindazt, amitől hosszú évtizedeken át meg akartál szabadulni? Fogós kérdés. Gondolj csak bele! Erős kerítéseket építesz, riasztórendszert vezetsz be a betörők ellen, mégis betörnek hozzád. „Akkor bontsam le a falakat és engedjem be a betörőt?” – kérdezheted. Mi értelme lenne ennek, gondolod, hiszen a betörő csak elvesz tőled! Nos, ez egy nagyon szép példája annak, hogy miként viszonyul az ember a benne lévő negatív részekhez. Nehéz erre a kérdésre racionális választ találni, hiszen azt kellene megérteni, hogy feleslegesek a falaid, mert úgysem tudnak tőled semmit ellopni. Ez a kis példa azt mutatja meg neked, hogy mennyire ragaszkodsz még a tárgyaidhoz, és mennyire ragaszkodsz a drámáidhoz is.
* * *
Mindenképpen szánj energiát arra, hogy feltárd az éppen aktuális konfliktusaidat! Most olyan felismerésekre tehetsz szert, amelyeket már régóta halogatsz – akár életek óta cipelsz magaddal. Olyan témában is leeshet nálad a tantusz, amire esetleg nem is számítasz. Képletesen szólva, érdemes most belenézned a párod vagy közeli ismerőseid szemébe, és megkeresni a szálkákat, azokat a dolgokat, amik elviselhetetlenül zavarnak. És eljött az ideje, hogy ezeket meglásd a saját szemedben is! Keresd csak, ott kell annak lennie… Hiszen tudod, csak az zavarhat a másikban, amit saját magadban nem tudsz elfogadni.

Május közepe
Gyűjts erőt az elhatározásaidhoz, merj belevágni bármibe, s érezd, hogy nincs akadály előtted, mert nem legyőzni és kiirtani akarod a téged gátló tényezőket, hanem HAJLANDÓ VAGY megadni magad a jelennek, és ezáltal átalakulni. Átalakulni: ez a mostani időszak kulcsa! Érdemes egész nap gyakorolnod. Ha olyasmivel találkozol, amit inkább elhessegetnél, elkerülnél, elleneznél, akkor vedd észre magát az érzést, és az elméden túl is láss meg valamit ebből a helyzetből, hiszen ez is többé tesz. Gyakorlat teszi a mestert – ha elsőre nem sikerül, ne aggódj, már maga a próbálkozás is ajándékot fog hozni az életedbe. Vedd észre, mikor és mitől szenvedsz, mi okoz problémát, mit NEM akarsz megtenni, meglépni: könnyedén túlléphetsz azokon az akadályokon, amelyek eddig esetleg megakasztottak, mert olyan új lehetőségek tárulnak eléd, amiket eddig el sem tudtál képzelni. Ami eddig lehetetlennek tűnt és ellentmondásokkal volt teli, most hirtelen kinyitja előtted kapuját.
* * *
A napokban a Merkúr igen aktív, így minden, ami ezzel van összefüggésben, most fokozott figyelmet érdemel részedről. Mindenképpen energikus, változó potenciálokat szimbolizál. Mindent, ami „új” és ismeretlen számodra, figyelj meg. Ha teheted, akkor élj a kommunikációnak, írj-olvass, ebből nyerj erőt! Ismerj meg mindent, amit lehet! Ha nem figyelsz, akkor belemerülhetsz a problémákba – ilyenkor állj meg, nem baj, ha már benne vagy. Erőfeszítéseket kell tenned, hogy magasabb dimenzióba tudd helyezni a dolgokat. Miként is történik ez? Úgy, hogy egy téged ért ingert átalakítasz emelő erővé. Például, ha megböknek, rá tudsz jönni, hogy miért volt szükséged erre, és nem leszel mérges, nem vágsz vissza, hanem meg tudod köszönni.
* * *
2018.05.15 – 2026: Köszöntelek, Kedves Olvasó, egy új érában! Ugyanis az Uránusz – mely kifejezetten lassú mozgású égitest – jegyet váltott: elhagyta a kost és belépett a bikába. (Erről április 18-án és 20-án olvashattál.) E szimbólum ereje a hétköznapokban egyelőre nem érezhető még túlságosan. Ahhoz tudnám a helyzetet hasonlítani, mint mikor egy pörgős akciófilmet nézel, és az eseménydús jelenetek lefoglalják a figyelmedet; ugyanakkor a háttérben megváltozik a főszereplő egyik alapvető mozgatórugója. Ha csak a sztorit nézed, nem fogod észrevenni, ám ha kiemelkedsz a mindennapok sodrából, meglátod, hogy egy új fázisba érkezett az életed. S hogy ebből te milyen „akciót” hozol ki, az egyedül rajtad múlik. Az Uránusz a korlátok szétfeszítésének, a kitörésnek és a hirtelen váltásnak a szimbóluma. Ebben van romboló energia is, ám minden erejével egy magasabb rendű létezésre törekszik. Arra, hogy szétfeszítse azokat a korlátokat, amelyek bezárják, meghatározzák. A bika jegyében állva különleges disszonanciát – egyfajta nehéz időszakot – mutat. A bika a stabilitás és a biztonság szimbóluma, és az ide érkező Uránusz széttöri azt. Ez magas szinten csodálatos lehetőség arra, hogy kitörj az anyagi biztonságra alapozott életből. Ám ez sokakat félelemmel tölt majd el. Aki az anyagi világba helyezi gyökereit, az az elkövetkező években azt érezheti, hogy egyre nehezebben találja meg a stabilitást. Tömören: ez az időszak az anyag szétfeszítéséről szól, tehát arról, hogy miként tudsz elrugaszkodni, és az anyagi gyökerektől elszakadva átjutni egy olyan tapasztalásba, ahol nem az anyag határozza meg a lelki vagy fizikai állapotodat, hanem az anyag csak egy tapasztalási forma.


Május vége
A Mars és a Nap trigonja során három tüzes esszencia találkozik a levegős jegyekben. A Mars és a Nap tűz elemű égitestek, és a trigon pedig a tűz szimbóluma, ami többek között az átalakulást jelenti, hiszen az anyagot, az anyagi világot a lángok egy magasabb rendű minőséggé alakítják át – mint ahogyan a fából hő lesz. Az alkímia is a tüzet használja, hogy a nemtelen földemberből istenember legyen, aki nemességével világának tudatos teremtőjévé válik. Ezt az alkímiai átalakulást nem lehet véghezvinni sehol a világban, csakis belül: egyedül a tudatosság képes ezt végrehajtani. E folyamat során a sötétségből fény lesz. Ez magas szinten elképesztő lendületet, szellemi és felszabadító erőt jelent, amellyel átalakíthatod a mentális teredet. Alacsony szinten viszont mindent felégethetsz, elpusztíthatsz magad körül – főleg szavakkal. Ezért figyelj oda a kommunikációdra a napokban, és ne akarj csatázni. Az erőidet most önmagad legyőzésére fordítsd, ne másokra irányítsd.
* * *
A Jupiter és Neptunusz trigonja 1 éven keresztüli igen csodás időszakot teremt. Tavaly december másodikán volt először aktív e fényszög, majd a Jupiter hátráló mozgása miatt idén most egzakt, és augusztus 19-én búcsúzunk el körülbelül újabb 5 évre ettől a konstellációtól. Azért fontos ezt kitüntetett figyelemmel kísérni, mert sok rejtett potenciált hordoz. A Jupiterhez tartozik a kiáradás, a bőség is (a hiten, a valláson és a törvényeken túl), így most lelki szinten igen gyümölcsöző időszakot élünk meg. Azért lelkit, mert a skorpió és a halak jegyek kapcsolódnak, ami a lelki biztonság és lelki stabilitás gyümölcseit érleli majd számunkra: ha mélyre mersz nyúlni lelkedben, azaz sokat foglalkozol a belső világoddal, akkor annak elképesztő hatása lesz az életedre. Kérlek, most ne a külsőségekre gondolj! Nem lesz ettől szebb házad, jobb párkapcsolatod, nem erről szól a történet. Hanem egyszerűen arra nyílik lehetőség, hogy mélyen megtapasztalhasd a belső stabilitást és boldogságot. Sok átalakulást, fejlődést tartogat számodra ez az időszak. Mivel közel egy éves periódusról beszélünk, ezért nem feltétlenül a mindennapok szintjén fogod érezni ennek a közvetlen hatását, de ha emlékezetedbe vésed e gondolatokat, akkor fókuszálhatsz arra, hogy a lelki világod bőségét megélve hatalmas fejlődésre nyílik módod. Ne akard ezeket megmutatni, mert a skorpióhoz tartoznak a titkok, a belső, észrevehetetlen láthatatlan dolgok. Valójában az a helyzet, hogy minél kevesebbet akarsz megmutatni magadból, annál mélyebbre tudsz nyúlni, s elképesztő rejtett erőket tudsz előcsalogatni. Hatalmas energiát tudsz megmozdítani, ami – még egyszer hangsúlyozom – nem a munkahelyi túlórákban vagy az építkezésben felemelt téglákban mérhető.
* * *
A Szaturnusz és a felszálló Holdcsomópont közt feladat jellegű kapcsolat bontakozik ki. Ez egy ritka konstelláció, mely fontos kaput szimbolizál az életben. De mit is érthetünk kapu alatt? A Szaturnusz egyfajta átjáró (nem hiába hívják a Küszöb Őrének), amin mindenképpen keresztül kell mennie az embernek, nem „úszhatja meg”. Így most a napokban, hetekben ilyennel találkozol: ami életed legfőbb kihívása, az most szembejön veled, nem menekülhetsz el előle, de jóleső érzéssel fogod átlépni ezt a kaput, még ha fájdalmas is esetleg belemenni. A Szaturnusz a tapasztalat bölcsességét szimbolizálja, amikor elméleti tudásunkat át tudjuk ültetni a gyakorlatba. A tapasztalást senki sem úszhatja meg, mert ez a legnagyobb tanítómesterünk. Persze a tapasztalásnak sok szintje lehet, de esetünkben ez most arra tanít, hogy ami elől eddig menekültél, azzal most szembe tudsz nézni. Itt „nagy kaliberű” dolgokról van szó, akár olyanról, ami gyerekkorod óta – vagy akár előző életeid óta – kísért. Ha ezt nem fedezed fel magadban, akkor van igazán gond, mert annyira nem akarod látni, hogy hiába fáj, hiába nyom, csak nem akarod érezni…
* * *
Nagy szellemi impulzusokkal tudsz haladni. A Nap a Bika csillagkép fejénél jár, ami a teremtő gondolkodás szimbóluma, s most aktív a Merkúr és a Mars kapcsolata is, amelyek a szellemi energiáid nagy erejét szimbolizálják. Ez azt jelenti, hogy elindítod a teremtést. Érdemes arra szánnod az időt, hogy számba veszed terveidet, és elképzeled azokat egy-egy csomagként. Ezeket a csomagokat képzeletben röpítsd el, indítsd el a fényösvényen, és bízd rá a forrás erejére! Ezek után idén csak észre kell venned, hogy egy csomagod kibontva, kiteljesedve visszatér hozzád. De ugyanakkor ne vessz el az okok és okozatok útvesztőjében! Ne akarj semmit se bebizonyítani magadnak vagy másnak! Esrőteljesen légy jelen, éber figyelemmel, és próbáld minél tovább fenntartani ezt a leghétköznapibb események során is. Ugyan előfordulhatnak nem várt nehézségek, de hatalmas erőt tudsz felszabadítani e figyelem által.