2013. február 19., kedd

Székelyföld autonómiája


Tisztelt Tisztségviselők, kedves Magyar Honfitársaim!
                                                                                             
Az alábbi link segítségével tehettek tanúbizonyságot arról, hogy a Székelyföld autonómiáját támogatjátok.
Ugyanakkor szeretnélek megkérni Benneteket, továbbítsátok ezt ismerőseiteknek, hogy minél többen értesüljenek erről a petícióról.

Köszönöm segítségeteket és támogatásotokat.
Üdvözlettel

Felber Zoltán
az MVSZ Svájci Országos Tanácsának elnöke


Schliefweg 32
CH-4106 Therwil
Phone: +41 (0)61 7217406
Fax:     +41 (0)32 5121482
Mobile: +41 (0)76 3217406
E-Mail: 
felber@felorit.ch




Székely autonómia: most mindenki sokat segíthet!




A 12 ezer Facebook-követővel, vagyis állandó olvasóval rendelkező szurkolói portál, az ultrasliberi.hu felhívást tett közzé tegnap, melyben egyrészt kérnek a székely zászlók kitételére való felhívásra. Másrészt felvázolnak egy nagyon egyszerű módszert, hogy lehet a világsajtó orgánumait értesíteni a március tizedikei, marosvásárhelyi autonómia nagygyűlésről. Alább a felhívás szó szerinti szövege.

Székely autonómia: most te is sokat segíthetsz!

Noha országszerte immár több száz településen lengeti a késő téli szél a szabadság napos-holdas székely zászlajait, a világsajtó is elkezdett foglalkozni az autonómia ügyével, hírportálunk úgy gondolja, a maga szerény eszközeivel (jelesül ezzel a felhívással) megpróbál segíteni, hogy együtt valóban történelmi eseménnyé tehessük március 10-ét, a marosvásárhelyi autonómia nagygyűlés napját.
Két dolgot javaslunk, a részletes leírásból mindenki eldöntheti idejéből, energiájából, internetezési lehetőségeiből mennyire futja.
1. 2004. December 5. iszonyata és gyalázata után öröm tudni, hogy már több száz település felhúzta a székely lobogót, de március tizedikéig lobogjon a legkisebb magyar faluban is a szabadság szimbóluma!
Akinek a városában, falujában még nincs kitűzve a zászló, az szóban, levélben, e-mailben kérvényezze a polgármesteri hivatalnál.
2. A világsajtóban az elmúlt évtizedekben alig írtak a határon túli magyarok ügyeiről. Ez nyilván vezetőink hanyagsága és árulása, amiért nem áldoztak pénzt, energiát és politikai kapcsolatokat, hogy színvonalas, magyar történelmi témájú könyveket juttassanak a világ legnagyobb egyetemeinek a könyvtáraiba, hogy a nyugati és keleti sajtóban megjelenhessenek a határon túli magyarokat érintő témák.
A székely autonómia és a március tizedikei marosvásárhelyi nagygyűlés apropóján a múlt héten két jelentős külföldi lapban is foglalkoztak a székelyek ügyével. A Hürriyet című török napilap egy helyzetelemzést közölt, az amerikai The New York Times viszont, ahogy azt az ultrasliberi.hu is megírta, helyszíni beszámolóval tájékoztatta olvasóit a székelyek küzdelméről.
Mindkét lap a katalánok harcához hasonlítja a székelyek ügyét. Ne feledjük: a katalánok ma már nemzetközi ismertséggel és elismeréssel nemhogy az autonómiáért, a teljes függetlenségért harcolnak, jó esélyekkel.
Utóbbi cikket, vagyis a New York Times írását mindenki elküldheti a világsajtó bármely lapjának, tévéjének, internetes portáljának. Ha csak egy, vagy eggyel több médium is értesíti hazája közvéleményét a székelyek ügyéről, már megérte.
Nem kell mást tenni, mint az eredeti, angol nyelvű cikk linkjét elküldeni az adott orgánumnak:
http://www.nytimes.com/2013/02/07/sports/in-romanias-top-hockey-team-ethnic-hungarians-find-a-strong-voice.html?pagewanted=all&_r=0
Elég mellé egy rövid kísérő szöveg, mint például “Important demonstration for the Székely’s authonomy in Tirgu Mures on 10. March. About the székely’s case: http://www.nytimes.com/2013/02/07/sports/in-romanias-top-hockey-team-ethnic-hungarians-find-a-strong-voice.html?pagewanted=all&_r=0
A világ médiumait viszonylag gyorsan és egyszerűen ki lehet keresni a Startlap segítségével. Ki kell választani az adott országot és utána írni a lap.hu szót. Például irorszag.lap.hu. A legtöbb ilyen Startlap-oldalon megtalálhatóak a médiumok a “sajtó, média” rovatban.
Aki jól tud angolul, részletes levelet is küldhet a lapok impresszumaiba, aki nem, az is megtalálja a médium impresszumát, emellett pedig szinte minden tévének, újságnak van rajongói oldala a Facebookon. Oda be lehet tenni a cikk linkjét és az említett rövid angol szöveget akár a lap idővonalára, akár valamelyik cikkhez kommentárként.
A román soviniszták is igen aktívak a neten, de most senki ne álljon le vitatkozni velük.
Ismételten: ha csak egy médiummal is több jelen lesz Marosvásárhelyen vagy tudósít az eseményről, már többet tettünk mint temérdek gyáva, áruló politikus együttvéve.
Vegyük ki a részünket a történelemből! Autonómiát a Székelyföldnek!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése